Handige data over de economie 

In de nieuwste maandbladpublicatie van de VES zijn in een aantal artikelen heel interessante uitspraken gedaan met betrekking tot de economische situatie in het land. Een aantal van de markante uitspraken willen we met u heden doornemen. 

Zo is gesteld, dat grote sommen geld van het IMF en de IDB ons niet zullen helpen. Het geld wordt omgezet door nieuw te creëren SRD’s en gepompt in de samenleving. Met de nieuwe SRD’s kopen burgers en bedrijven importgoederen of valuta, wat de vraag naar de US-dollar doet stijgen. Een aanbeveling van een bestuurslid van de VES is, dat de regering in overweging neemt een importstop op alle importen van luxegoederen voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld zes maanden). De econoom onderkent dat het geen ideale maatregel is, over het algemeen zijn economen geen voorstander hiervan, maar in crisisperiodes moeten onorthodoxe maatregelen in overweging worden genomen. Dan kan het effect hiervan nagegaan worden op de wisselkoers. 

Een zeer cruciale zaak die de econoom Girdhari aanhaalde is dat van de verhoging van niet alleen de productie en export, maar ook de  productiviteit. Hoeveel bedrijven meten en sturen hun productiviteit? 

Wat is de service van de overheid aan bedrijven om hun productiviteit te verhogen? 

Weten wij überhaupt hoe dat moet in de verschillende sectoren en verschillende geografische gebieden met hun eigen cultuurpatronen etcetera?

De econoom haalde aan het heikele punt van de fiscale degelijkheid van de regering. De regering moet volgens de VES het geld gaan halen waar ze verdiend wordt. Een voorbeeld daarvan is de goudbelasting. In het Herstelplan 2020-2022 is opgenomen, dat de royalty en heffing op goud van kleinschalige goudwinning zullen worden verhoogd van 2,75% naar 7%. Door coalitiebelangen – kennelijk doelende op de belangen van de ABOP-voorzitter – is de regering deze maatregel niet in staat door te voeren. De econoom betreurt het, dat de regering de politieke daadkracht niet getoond heeft, de samenleving is hiervan nu de dupe en naar wij zeggen voor de belangen van een handjevol personen die de samenleving gegijzeld houden.

In het VES-maandblad wordt ook een link gelegd tussen gokken, de koerssituatie en de armoede in het land. Passages uit een interessant toespraak van het DNA-lid Debie zijn in het VES-blad aangehaald, we willen u dat niet onthouden. Een onderzoek gedaan door het DNA-lid heeft uitgewezen dat er landelijk 897 betting of gokhuizen operationeel zijn. Deze gokhuizen zouden elk per dag gemiddeld circa SRD 40.000 ophalen uit de samenleving, in het weekend ligt dit bedrag hoger. Het DNA-lid maakte verdere berekeningen met een lager bedrag, namelijk SRD 25.000 per dag per gokhuis. De gokhuizen brengen dan in totaal SRD 22.4 miljoen per dag op uit de samenleving. Op jaarbasis komt dat bedrag neer op SRD 8.1 miljoen dat landelijk wordt vergokt. Dit komt in totaal neer op een bedrag van zo’n 220 miljoen USD. Dit komt neer op een bedrag, met een inwonersaantal van 551,282 van SRD 14.847 per hoofd van de bevolking per jaar. Gokkers doen ons maar al te graag geloven dat het een voordelige aangelegenheid is en dat men aan het winnen is, meer dan men aan het verliezen is, en dat kan nooit waar zijn. De praktijk zou aangeven dat ruim 70 – 80% van de gokkers steeds (om de beurt) verliezers zijn. Het gaat om miljarden SRD’s dus die onttrokken worden uit de gemeenschap en die niet aan de kinderen en de gezinnen worden besteed. 

Gokken moet een negatieve impact hebben op het gezinsinkomen in deze voor de samenleving zeer moeilijke tijd. Het gevolg is dat gezinnen armoede ervaren in een periode waar voedsel etcetera al duur is. Mogelijk stoppen de kinderen door de armoede eerder met school of raken ze ook betrokken bij noodgedwongen arbeid. Dit alles verergert dan het probleem van armoede weer op zijn beurt.

Een zaak die opvallend is en terecht in het VES-maandblad wordt belicht is de werkrelatie tussen de twee monetaire autoriteiten in het land: de minister van Financiën en de governor van de CBvS. We hebben hier tientallen keren geschreven over het gouden trio uit de Venetiaan-periode: Venetiaan-Hildenberg-Telting. Dit team draaide als Barcelona, gespecialiseerd in driehokjes op het voetbalveld. Het gevolg is dat ze met gedurfde stappen, degelijkheid en integriteit, op hun calvinistisch, het onmogelijke hebben gedaan. Ze gingen zelfs zover om een nieuwe munteenheid in te voeren. Het had allemaal effect. 

In het VES-maandblad wordt geconstateerd, dat het ongekend is dat de twee monetaire autoriteiten met elkaar over straat rollen. Dus dat er geen goede samenwerking is, hebben we eerder gehad tijdens de twee Bouterse-regeringen van recent, maar men viel elkaar niet aan. Nu zou dat wel gebeuren. De huidige minister van Financiën gaf na zijn benoeming aan, dat de relatie met de governor verbeterd zou worden, want onder zijn voorganger was er geen frequent overleg tussen de twee monetaire autoriteiten. Terecht wordt geconcludeerd, dat de realiteit het tegendeel bewijst. 

In het blad wordt vastgesteld, dat wat Suriname nu meemaakt, ongekend is: dat de twee monetaire autoriteiten afstand nemen van hun verantwoordelijkheid en elkaar via de pers “bestoken”. Dit gedrag en de uitingen zijn schadelijk voor het vertrouwen in deze autoriteiten en het ministerie van Financiën en de CBvS en niet bevorderlijk voor een stabiele koers. 

Al met al moeten we stellen dat in de april-editie heel handige signalen zijn gegeven die de regering zeker kan gebruiken om geëscaleerde toestanden bij te stellen.

error: Kopiëren mag niet!