IMF verhoogt groeiprognose Guyana aanzienlijk – Hoogste groei ter wereld voorspeld 

De groeiprognose van Guyana door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat een forse verhoging zien. Hoewel het IMF had geschat dat het reële bruto binnenlands product (bbp) van Guyana in 2023 met 25,2% zou groeien, is dit herzien naar 37,2%.

Evenzo had het IMF vorig jaar geschat dat de groei van Guyana in 2024 21,2% zou bedragen. Deze prognose is meer dan verdubbeld tot 45,3% in de World Economic Outlook 2023. Guyana bevindt zich in de beginjaren van zijn olieboom, maar niemand anders projecteert deze cijfers. Geen enkel ander land zal naar verwachting groei op deze procentuele niveaus zien. Guyana is een klasse apart, na 62,3% in 2022.

Winst

De verwachte verhoging van olieproductie van Guyana zou een van de hoofdoorzaken zijn van zo’n belangrijke herziening. Het economische overzicht van het IMF werd gepubliceerd op dezelfde dag, dat ExxonMobil de komst van een nieuw productieschip aankondigde. Dat zal de productie opvoeren met bijna 600.000 vaten per dag.

Guyana zal ook meer winst behalen op het gebied van local content, nu de regering stappen zet om meer categorieën toe te voegen aan de Local Content Act, die internationale oliemaatschappijen zal verplichten om meer diensten aan te bieden bij bedrijven die eigendom zijn van Guyana.

error: Kopiëren mag niet!