Werkzoekenden in 2023: een schets van de arbeidsstatistieken 

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft onlangs de jaarstatistieken over 2023 gepubliceerd, waaruit blijkt dat er in totaal 250 werkzoekenden geregistreerd waren. Deze cijfers werpen een interessant licht op de arbeidsmarkt, waarbij opvallende trends in geslacht, opleidingsniveau, leeftijdsgroepen en beroepsgroepen naar voren komen.

Geslacht en opleidingsniveau

Het is opmerkelijk dat van de geregistreerde werkzoekenden slechts 16,8 procent mannelijk is en 83,2 procent vrouwelijk. Dat betekent dat een aanzienlijk groter aantal vrouwen een baan zoekt. Bovendien is opvallend dat 19,2 procent van de werkzoekenden een opleiding heeft gevolgd aan het “Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs”. De volgende meest voorkomende opleiding was het “Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs”, ook wel een middelbare handelsschool, met 18,4 procent.

Leeftijdsgroepen

De meeste werkzoekenden behoorden tot de leeftijdsgroep 20 tot 24 jaar (36,4 procent), gevolgd door de leeftijdsgroep 25 tot 29 jaar (36 procent).

Beroepsgroepen

Met 54,4 procent van de werkzoekenden behoorde de categorie “administratieve beroepen” tot de top. “Lagere dienstverlenende en commerciële beroepen” kwamen op de tweede plaats (18 procent), gevolgd door wetenschappelijke beroepen (9 procent) en hogere en middelbare technici en vakspecialisten (10 procent). Er waren weinig registraties voor de andere beroepen, zoals vakkrachten in de landbouw en visserij, ambachtslieden en leidinggevende beroepen.

Openstaande Arbeidsplaatsen

In totaal waren er 380 openstaande arbeidsplaatsen in het jaar 2023, waarvan de meeste (38,2 procent) in de economische sector “handel” vielen. Andere sectoren met veel vacatures waren “administratieve en ondersteunende diensten” (15,5 procent) en “kunst, entertainment en recreatie” (12,6 procent).

Vergelijking met voorgaande Jaren

De statistieken van het Financieel Jaarplan 2024 tonen een verschuiving in de aard van de vacatures in vergelijking met het voorgaande jaar 2022, waarin 559 vacatures werden vermeld. In 2022 waren lagere dienstverlenende en commerciële beroepen de belangrijkste (50 procent), maar in 2023 domineerden de administratieve beroepen.

De gepubliceerde statistieken geven nuttige inzichten in de arbeidsmarktdynamiek in 2023 en hebben belangrijke gevolgen voor het vormen van beleid en gerichte acties om werkzoekenden beter te matchen met beschikbare vacatures

SD

error: Kopiëren mag niet!