“Grootgrondbezitters op de loer”…

Grondconversie is het omzetten van grondgebruik van de ene functie naar de andere functie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen, dat grondhuur wordt omgezet in eigendom. Grondconversie is een belangrijk onderwerp voor zowel de overheid als voor grondbezitters, omdat het grote gevolgen kan hebben voor de waarde van grond, aldus de heer Remy die in het dagelijks leven jurist is in gesprek met Dagblad Suriname.

Echter moet worden voorkomen, dat er ruimte wordt gecreëerd voor speculatie met grondconversie. Het is alom bekend, dat vooral grootgrondbezitters de behoefte hebben om te speculeren op de herbestemming van grond. Er worden onder ander grote lappen grond in grondhuur aangevraagd voor landbouwactiviteiten, maar in de praktijk wordt die grond niet in cultuur gebracht en de controle vanuit de overheid laat veel te wensen over met als gevolg, dat men de grond vasthoudt in afwachting van een stijging van de waarde als gevolg van een herbestemming. 

In de Assemblee is de nodige ophef ontstaan tijdens de behandeling van grondconversie, vanwege het feit dat er vanuit een bepaalde “hoek” veel grootgrondbezitters zitting hebben, die belangen hebben, meldt de heer Remy.

“Voor de overheid kan grondconversie een belangrijk middel zijn om ruimtelijk beleid vorm te geven. Door grond met een bepaalde functie te herbestemmen, kan de overheid plannen maken voor de ontwikkeling van nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen of andere faciliteiten die nodig zijn voor de groei van de economie. Een ander belangrijk voordeel van grondconversie voor de overheid is dat het extra belastinginkomsten kan opleveren”, aldus Remy.

Voor grondeigenaren kan grondconversie een belangrijk middel zijn om meer geld te verdienen aan hun grond. Als grond bijvoorbeeld wordt omgezet naar een bestemming voor woningbouw, dan kan de waarde van de grond aanzienlijk stijgen. Dit kan voor grondeigenaren een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn en kan hen een grote winst opleveren, “de kleine man moet worden beschermd”.

DA

error: Kopiëren mag niet!