Brazilië kondigt officiële terugkeer naar Unasur aan, opgericht om een regionaal orgaan te bieden zonder inmenging van de VS

Alsof het nog meer bewijs nodig had van hoe snel en onomkeerbaar de VS hun invloed in Zuid-Amerika aan het verliezen zijn, Argentinië en Brazilië sturen onmiskenbare signalen naar de wereld.

Hoezeer de grote Zuid-Amerikaanse landen de voortdurende inmenging van de Verenigde Staten beu zijn, blijkt nu uit de revival van Unsasur.

Nadat Argentinië enkele dagen geleden aankondigde dat het land zou terugkeren naar Unasur, kondigde Brazilië hetzelfde aan.

Brazilië zei officieel dat het opnieuw deel zou uitmaken van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), een groep waaruit het zich in 2019 had teruggetrokken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren, vrijdag.

UNASUR is een regionaal integratiemechanisme, ontstaan tijdens de golf van progressieve regeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in de jaren 2000. Het werd geformaliseerd op 23 mei 2008, onder leiding van wijlen de voormalige Venezolaanse president-commandant Hugo Chávez, en trad op 11 maart 2011 in werking door middel van een oprichtingsverdrag. gebieden met respect voor de diversiteit van elk van de aangesloten landen.

UNASUR bestond oorspronkelijk uit 12 Latijns-Amerikaanse landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela, gelijk aan 400 miljoen mensen, met de visie van een Latijns-Amerikaanse identiteit gebaseerd op de principe van eenheid in verscheidenheid.

Tussen 2018 en 2020 trokken Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay, onder leiding van conservatieve staatshoofden, zich terug uit de organisatie vanwege hun afstemming met de imperialistische belangen van de VS. In november 2019, na de civiel-militaire staatsgreep tegen de democratisch gekozen president Evo Morales, trok de feitelijke regering onder leiding van Jeanine Áñez Bolivia terug uit UNASUR. In november 2020, na de terugkeer van de democratie met de verkiezing van president Luis Arce in Bolivia, trad het land weer toe tot het regionale orgaan. In augustus 2021 kondigde de regering van de voormalige Peruaanse president Pedro Castillo ook de heropneming van zijn land in het blok aan. Na zijn afzetting en arrestatie in december 2022 heeft de feitelijke regering van Dina Boluarte echter het lidmaatschap van Peru opgeschort.

error: Kopiëren mag niet!