Unieke strafzaak USA

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft weer een record gebroken. Hij wordt de eerste president in de geschiedenis van de USA die na zijn ambtstermijn strafrechtelijk zal worden vervolgd. Vandaag wordt een zeer spannende dag, want dan kan het zijn dat hij opgebracht moet worden voor verhoor of dat hij zal moeten worden gearresteerd. De Republikeinse governor die dienst doet in Florida waar Trump officieel woont, heeft al laten weten dat hij zijn partijgenoot niet zal laten arresteren, zodat hij kan worden overgebracht naar de staat New York. Dat is dan wanneer Trump weigert om zich bij de politie en de rechter in New York aan te melden. Wat er dan zou moeten gebeuren, is dat de vervolging naar de rechter zal moeten stappen, zodat de rechter de governor beveelt dat Trump kan worden gearresteerd. 

Maar, het nieuws is dat Trump zelf zich zal aanmelden in New York, hij zou al onderweg naar New York zijn geweest. Verder is het vergrijp waarvoor Trump wordt vervolgd niet zo erg dat hij door de politie thuis zal worden opgehaald. Hij mag zichzelf aanmelden bij de politie en dat zal hij doen in New York. Verder is het regel dat verdachten in handboeien voor de rechter worden geleid. Die dag is vandaag. Daarvoor zullen vingerafdrukken van de verdachte afgenomen worden en zullen de bekende foto’s van de verdachte worden geschoten. In New York is het echter niet de gewoonte dat deze foto’s worden gepubliceerd. Er zou door Trump worden onderhandeld of hij zonder handboeien voor de rechter kan worden geleid.   

Naar verluidt zouden er verschillende strafrechtelijke onderzoeken tegen Trump lopen, waarvan een die verband houdt met het betalen van zwijggelden aan de pornoster Stormy Daniels heeft geleid tot een besluit om hem te vervolgen. Die gelden zouden betaald zijn voor Trump B.V. Die gelden zouden verkeerd zijn afgeboekt en dat zou neerkomen op fraude. Echter is het niet exact duidelijk nog waarvoor Trump wordt vervolgd. Dat wordt pas precies bekend gemaakt wanneer de verdachte wordt voorgeleid bij de rechter. Er wordt druk gespeculeerd in de pers over maar liefst 30 mogelijke aanklachten.   

Intussen wordt er druk gespeculeerd wat voor effecten dit alles zal hebben op de politieke toekomst van Trump. Analytici beweren dat Trump de vervolging kan gebruiken om zijn positie in de partij te verstevigen. Er is een groep ‘die-hard’ Trump-aanhangers die in allerlei complottheorieën gelooft tegen Trump, die ook beweren dat de laatste verkiezingen van Trump zijn gestolen. Ter verdediging van Trump kunnen de gelederen van de Republikeinen sluiten wat voordeel kan opleveren aan de ondernemer/politicus binnen de partij. 

In de partij staan er echter ook kandidaten op tegen Trump die zijn kandidatuur voor de verkiezingen in 2024 zullen aanvechten. Voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, de 72-jarige Asa Hutchinson (oud-gouverneur van de staat Arkansas) en de tech-ondernemer Vivek Ramaswamy hebben zich al als kandidaten aangemeld om te strijden tegen Trump binnen de partij. Maar, de analytici schatten in dat in de nationale verkiezingen Trump de vervolging niet in zijn voordeel zal kunnen omzetten in 2024, omdat er meer kritiek zal zijn in zijn richting vanuit de kritische kiezers die niet politiek loyaal zijn. In de USA is het ook mogelijk dat verdachten, zelfs veroordeelden, campagne kunnen voeren en zelfs verkozen kunnen worden. Trump is al een geldinzamelingsactie begonnen, waarschijnlijk om zijn zaak te bekostigen, en het geld zou al van de aanhangers aardig binnenstromen. 

Opmerkelijk is dat personen rondom Trump waaronder zijn handlangers en andere politici reeds een vonnis aan hun broek hebben.

Er wordt in de USA en de internationale pers ook afgevraagd of de vervolging van Trump met name vandaag zou kunnen leiden tot gewapend verzet. Dat vraagt men zich af in het verlengde van de gewelddadige bestorming van het Capitool in januari 2021.  Zullen er gewelddadigheden volgen? Er zijn Republikeinse politici die aanhangers hebben opgeroepen om vandaag te gaan protesteren in New York. Wie in New York gewelddadig protesteert tijdens de aanklacht tegen Donald Trump, wordt gearresteerd. Daarvoor waarschuwde de burgemeester van New York. De aanhangers geloven de oud-president dat het hier om een politieke vervolging gaat. De aanhangers zouden wel woedend zijn. De New Yorkse gouverneur heeft mensen die gewelddadig willen protesteren opgeroepen dat ze onverbiddelijk zullen worden opgepakt. 

Trump is inmiddels onderweg van zijn residentie in Florida naar New York.

Intussen worden er ook twijfels de ether in gestuurd over de rechterlijke autoriteiten door Trump. Zo zou hij de zogenaamde jury bestaande uit linkse New Yorkers niet vertrouwen. Ook vindt hij de officier die hem vervolgt, de aanklager, niet te vertrouwen is omdat die uit het Democratische kamp zou komen en verkozen zijn door de bewoners van New York. 

Trump heeft zich ook al uitgesproken tegen de rechter die door de rechtbank is aangesteld. De advocaat van Trump heeft echter aangegeven dat hij geen moeite heeft met de rechter. De zaak van Trump wordt interessant en het zal voor het eerst tonen hoe een voormalig president wordt vervolgd en hoe ver het kan gaan. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen van een Trump achter de tralies.      

error: Kopiëren mag niet!