Gesloten kwie-kwie seizoen

Per ingaande 1 april is het seizoen van de Kwie-kwie, een vissoort, gesloten tot 15 juli 2023, in overeenstemming met de Visstandsbeschermingswet art. 5c en het Visstandsbeschermingsbesluit art. 1, om de reproductie van de soort te bevorderen. De mannetjes van de Kwie-kwie maken een drijvend schuimbellen-nest, dat ze versterken en bedekken met plantmateriaal. De paring begint met het afzetten van het nest tussen luchtbellen. Vervolgens nodigen de mannetjes de vrouwtjes uit om hun eieren af te zetten. De Kwie-kwie kan 1500 tot 8000 eieren per keer leggen, die na 5-8 dagen uitkomen. De vader bewaakt en beschermt de eieren en de jonge vis-larven totdat ze na 14-16 dagen in de modder of tussen plantenresten zinken. De Kwie-kwie kreeg zijn naam omdat hij buiten het water een kwiekend geluid maakt.

error: Kopiëren mag niet!