Reactie SBV op ingezonden brief ‘Surichange verdacht van grootschalig witwassen”

U hebt 30 maart jongstleden een ingezonden brief geplaatst met de titel “Surichange van grootschalig witwassen”. Het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging heeft zich ernstig gestoord aan de inhoud van het artikel.

Er wordt allereerst gerefereerd aan de heer Gonesh als ondervoorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. Het is inderdaad zo dat de heer Gonesh door de leden recent gekozen is tot ondervoorzitter, maar de conclusie met betrekking tot een beleidsombuiging naar een meer coulante houding jegens witwassen van crimineel geld, is nergens op gebaseerd. Integendeel is recent een Compliance Control Framework goedgekeurd door de leden van de Surinaamse Bankiersvereniging welke een geüniformeerde en zeer zorgvuldige benadering van compliance voor alle banken introduceert. 

Daarnaast is door het bestuur een werkgroep in het leven geroepen onder leiding van het bestuur, welke alle compliance initiatieven voor de gehele bankensector gaat coördineren. Compliance is dus een zeer belangrijk speerpunt van het bestuur en het bestuur gaat in dit kader dan ook nauw samenwerken met andere initiatieven in dit kader in Suriname.

Daarnaast heeft de heer Lau op een vergadering van de Bankiersvereniging nooit geuit dat hij moeite heeft met het compliance framework. Hij heeft de banken in het kader van bescherming van klanten wel terecht gewezen op de naleving van het bankgeheim. Dit is een terechte opmerking, maar gezamenlijk is de conclusie getrokken dat er mogelijk situaties zijn dat het belang van het delen van informatie, het belang van het bankgeheim overtreffen.

U zult dus begrijpen dat wij deze ingezonden brief dan ook ongenuanceerd en ongepast vinden en zouden een rectificatie hiervan passend vinden.

Het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging

error: Kopiëren mag niet!