Politieke immigratie…

Immigratie is een onderwerp van discussie in veel landen over de hele wereld, ook in Suriname. Net als bij elk debatonderwerp, zijn er mensen en bedrijven die financieel (kunnen) profiteren van de voor- en nadelen van immigratie en de immigranten. Zoals het geval is bij de kwestie van het aanvragen van een werkvergunning. Ook zijn er in het verleden tal van schandalen aan de orde gekomen waarbij er personen of bedrijven waren die meededen aan illegale praktijken, zoals het aanmaken van valse paspoorten of “verkoop” van paspoorten voor immigranten. 

Ook wordt er op illegale manieren geld verdient door mensensmokkel, het smokkelen van illegale immigranten of de exploitatie van immigranten om goedkope arbeid te verrichten. Helaas zijn deze praktijken moeilijk te detecteren en te voorkomen, waardoor het een lucratieve industrie is voor degenen die bereid zijn de risico’s te nemen. Het is niet onbekend dat  politici ook een rol spelen en een investeringsbelang hebben bij immigratie. Ook komt het voor, dat immigratie groepen zich hebben gebundeld vanwege hun minderheid om zaken politiek af te dwingen. Het lijkt eerder erop alsof deze minderheidsgroepen meer macht en kracht hebben om hun zaken gedaan te krijgen dan de gewone burger, dit door inmenging van politici die ook daaraan bijdragen. 

Daarentegen kunnen de immigranten voor politici een grote rol spelen, als het gaat bij het voeren van politieke campagne en het winnen van stemzielen. Er worden ook campagnedonaties ontvangen van groepen die investeringsbelang hebben in het immigratiebeleid. Wanneer politici in openbare fora over immigranten praten kan dit veel kiezers aantrekken die bezorgd zijn over immigratie kwesties. Vooral als het gaat om de ondersteuning van het immigratiebeleid, ook al zijn sommige politici geen voorstander van immigratie. Anderen kunnen een harde aanpak van immigratie hanteren om hun achterban te behagen of een bepaalde ideologie te bedienen. 

Het onderwerp immigratie is complex en veelzijdig, met zowel humanitaire als economische overwegingen. Het is aan de samenleving als geheel om te bepalen hoe met immigratie moet worden omgegaan en ervoor te zorgen dat de individuen en bedrijven die er geld mee verdienen dit op een ethische en verantwoorde manier doen, ten opzichte van de andere immigranten die op een legale en eerlijke manier het land binnenkomen.

JM

error: Kopiëren mag niet!