Food Basket om samenleving tegemoet te komen met betaalbare prijzen 

De lancering van de Food Basket in Moengo heeft onlangs plaatsgevonden. Volgens Julio Bhikharie, de initiatiefnemer van dit project, is het doel van de Food Basket om basislevensmiddelen voor de meest betaalbare prijs aan alle lagen van de samenleving aan te bieden. “De reden waarvoor we hebben gekozen om de basislevensmiddelen separaat te verkopen dan wat we in de supermarkt doen, is om de mensen beter de focus te laten houden”, zegt Bhikharie tegenover Dagblad Suriname. 

“Gelijktijdig hebben supermarkten vaak meerdere overheadkosten, proberen met andere verkoopstrategieën, lokproducten enzovoorts, bepaalde marges te halen. Bij dit systeem, in eerste instantie, worden basisgoederen rechtstreeks naar de man gebracht zonder te veel tussenschakels. Wij hebben naar gelang het project al twee jaar gedraaid en met nieuwe inzichten het project verder uitgediept, waarbij we de complete community, de stakeholders uit de gebieden waar het hoogst nodig is, actief betrekken vanaf het inkopen van deze basisgoederen in bulk, het herverpakken ervan, het distribueren naar de outlets en het runnen van de outlets. Daarin worden ze dus actief betrokken, dat ze enerzijds een beetje bewustwording hebben van hoe de keten werkt van basislevensmiddelen, anderzijds verdienen ze in de keten mee in elke schakel. Een groter voordeel hierbij is, dat elke community een beetje kan passen en meten op basis van de gewichten, de consumentenverpakkingen die ze willen verkopen.” 

Volgens Bhikharie worden de producten momenteel voorzien door de lokale importeurs van basislevensmiddelen zoals Combé Markt, KC Trading en nog anderen. “De kosten worden op dit moment helemaal door ons bedrijf Synergy N.V. gedragen, het is een volledig privaat bedrijf. Het is zo, dat de regering eindelijk heeft ingezien, dat dit project past in het stukje van duurzame ontwikkeling, actieve betrokkenheid, burgereducatie, vooral omdat er een innovatief supply chain management web applicatie erachter zit, die ook als webshop kan dienen”, zegt Bhikharie

Bhikharie geeft aan, dat er meer Food Baskets komen in Suriname. Momenteel worden er drie gebouwd. “Op dit moment zijn we op het oud Veerplein te Commewijne, we zijn op Moengo, Apoera en Flora. Bij Flora zijn we aan het ‘relocaten’ naar een ander gedeelte van Flora. We zijn bezig met Pontbuiten, Ephraimzegen, Creola en nog een paar op Commewijne. Op Saramacca zijn we ook bezig, Blauwgrond heeft ook een aanvraag gedaan, dus heel wat plekken krijgen binnenkort meer.”

Volgens de initiatiefnemer kost de opzet van zo’n container inclusief alles zo’n 20.000 US dollar. “Al met al is het een concept, ik noem het een mini-waardeketen, waarbij de actieve betrokkenheid van de community centraal staat. Het gaat er om dat deze essentiële levensmiddelen, zoals vastgesteld op de basisgoederenlijst van het ministerie van Economische Zaken, betaalbaar aan de kleine man worden gebracht”, aldus Bhikharie. 

SK

error: Kopiëren mag niet!