Om Suriname vooruit te brengen moeten wij op elkaar kunnen rekenen en vertrouwen

Volgens zakenvrouw Rosita Debs die zich al tientallen jaren in de textielbranche beweegt, staat de barometer van Suriname op storm. De regering en het bedrijfsleven krijgen ervan langs. Winkeliers krijgen het vanwege de dagelijkse prijsstijgingen nogal te verduren van de consument.

Kwaliteit zoek

“Niet alleen in de handel vinden er ongewenste zaken plaats. Binnen de dienstverlenende sector gaat het ook flink fout. Er wordt niet gepresteerd zoals moet. Men maakt er een potje van. Aannemers, timmerlui, metselaars, schilders, elektriciens, meubelmakers, klusjesmannen en ga zo maar door, zijn niet betrouwbaar. Er wordt weinig vakmanschap getoond. De kwaliteit is zoek. Iedereen slaat zijn slag. De klant wordt willens en wetens benadeeld.”

Reparaties

“Werken aan reparaties in en om het huis of bedrijf komt voor. De timmerman moest een raam repareren en een stuk van de vloerbedekking dat los lag vastlijmen. De afmeting werd genomen, benodigdheden opgeschreven en het arbeidsloon overeengekomen. De timmerman gaf aan, dat het karwei binnen twee dagen, nadat een voorschot van meer dan 50% was betaald, af zou zijn. Zogezegd, zo gedaan.”

Vroegtijdig gestopt

“De hoofdpijn begon al vanaf de eerste dag. Er ontbrak glascutter gereedschap waardoor het werk vroegtijdig gestopt werd. De volgende dag was het weer zo ver, er moest een spuitbusje-verf gehaald worden. Toen de werkman na bijna drie uren weg te zijn weggeweest terugkeerde, zat de werkdag erop.”

Weken verder

“Een paar dagen later meldde hij zich aan om het werk af te maken. En warempel hij vergat om lijm mee te nemen. In totaal is hij vijf keren geweest. Intussen zijn wij weken verder, de begroting is fors overschreden zonder dat het raam naar tevredenheid is gemaakt. Ik ben niet de enige die met een nare ervaring als deze zit. Wedden dat u of iemand die u kent daarvan kan meepraten.”

Oplichting

“Iedereen doet wat hij goed vindt en hecht daarbij minder of geen waarde aan de consequenties voor zichzelf en anderen. Er is vaak sprake van wanprestatie dat naar oplichting stinkt.  Op een gegeven moment lijkt het erop alsof niemand rekening met elkaar houdt.”

Ontdek jezelf

“Deze en andere vervelende ervaringen nemen mijn spirit weg. Wij hebben het allemaal moeilijk in het land. Iedereen probeert om de moeilijke tijd te overbruggen. Dat kan het best door jezelf te ontdekken, eerlijk te zijn, elkaar te helpen en proberen te overwinnen. Om Suriname vooruit te brengen moeten wij op elkaar kunnen rekenen en vertrouwen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!