Expositie ‘Manspasi’ in Nationaal Archief

De expositie Manspasi, verbonden geschiedenis van strijd in Suriname en Nederland’ is donderdag geopend in het Het Nationaal Archief Suriname. De initiatiefnemers zijn NAKS en The Black Archives (Nederland). In 2023 is het 160 jaar geleden dat slavernij in Suriname werd afgeschaft. Ook na de afschaffing van de slavernij was er nog lang sprake van verschillende vormen van ongelijkheid, racisme en uitbuiting. De geschiedenis leert echter, dat waar er sprake was van ongelijkheid en onderdrukking er ook altijd verzet en emancipatiestrijd is geweest. 

Het Nationaal Archief Suriname, The Black Archives en NAKS hebben unieke en bijzondere collecties documenten en archiefstukken die een onderbelichte geschiedenis van de emancipatiestrijd in Suriname en Nederland laten zien. Het toont aan, dat er een sterke verbinding is geweest tussen de emancipatiebewegingen in Suriname en bewegingen in de diaspora in Nederland. 

ln deze expositie wordt de verkenning van archieven rondom de verbonden geschiedenis van strijd en emancipatie in beide landen vertoond. Er worden ook activiteiten rondom de collectie, waaronder lezingen en de tentoonstelling voor een breed publiek, georganiseerd.

error: Kopiëren mag niet!