“Onderwijsomstandigheden in Suriname moeten verbeterd worden”

Het onderwijssysteem in Suriname kent verschillende uitdagingen, inclusief het gebrek aan middelen en overbelasting van leerkrachten. Als gevolg hiervan moeten leerkrachten vaak lesgeven in omgevingen met slechte faciliteiten en met beperkte middelen om te onderwijzen. Dit stelt de leerkrachten voor een enorme uitdaging, vooral als ze zelf in armoede leven. 

Een van de belangrijkste problemen die ontstaan als leerkrachten in armoede leven, is de kans dat ze irritatie en stress uiten op hun leerlingen, zegt Florence, die al enkele jaren als leerkracht werkt. Zij geeft aan, dat dit vaak gebeurt in situaties waarin de onderwijsomstandigheden slecht zijn en de leerkrachten zich niet gewaardeerd voelen.

Volgens Florence is er sprake van een jojo onderwijsbeleid in Suriname. “Iedere minister komt met een idee, maar maakt niets af. Ze zitten hun termijnen ook niet uit. Daarom weet niemand tot op heden welke kant het onderwijs opgaat. Kinderen studeren af zonder uitzicht op banen, omdat er een overschot is aan vakgebieden. Een ander probleem is dat sommige leerlingen te weinig of geen interesse tonen voor het onderwijs. Dit heeft als gevolg, dat ze de school vroegtijdig verlaten. Door de huidige situatie kiezen sommige leerlingen ook eerder ervoor om een baan te zoeken, zodat zij hun familie kunnen ondersteunen met het inkomen.”

De leerkracht stelt daarom, dat er naar manieren gekeken moet worden om de situatie te verbeteren voor zowel de leerkrachten als de leerlingen. “Het is raadzaam om leerkrachten te ondersteunen door het verlenen van hulp, zoals counseling en andere middelen om hen te helpen worstelen met stress en andere psychologische problemen. Het is ook belangrijk dat er controle wordt uitgevoerd op de mentale gesteldheid van leerkrachten om ervoor te zorgen. dat zij in staat zijn om les te geven op een gezonde en productieve manier.”

Zij merkt verder op, dat het belangrijk is om te blijven kijken naar manieren voor de verbetering van de onderwijsomgeving in Suriname, inclusief het bieden van adequate middelen en infrastructuur. “Dit zal niet alleen bijdragen aan het welzijn van de leerkrachten, maar ook hun vermogen om leerlingen effectiever te onderwijzen, te vergroten. Uiteindelijk is het belangrijk om te begrijpen. dat leerkrachten in staat moeten worden gesteld om les te geven op een manier die bevorderlijk is voor hun eigen welzijn en ook de leerlingen ten goede komt”, aldus deze leerkracht. 

(Foto ter illustratie)

SK

error: Kopiëren mag niet!