Gestoei met staatsgelden ontbloot in strafzaak Financiën

De verdere behandeling van de strafzaak waarbij het ministerie van Financiën werd benadeeld vond donderdag plaats. Als eerste verwierp rechter Duncan Nanhoe de exceptie die was opgeworpen door advocaat Irvin Kanhai voor zijn cliënten Robert Koendjbiharie en Rother Moza.

Hierna werden drie van de verdachten als getuige verhoord tegen de overige verdachten in deze zaak. Als eerste werd Yoran, zijnde een neefje van Moza, gehoord. Yoran werkte als bode op het ministerie en heeft vaker stukken waaronder ook vervalste reçu’s afgeleverd bij de Centrale Bank van Suriname  Hij verklaarde opdrachten te krijgen van Danielle de Kom.

Hierna werd Megeza, de jongere zus van Danielle, verhoord. Zij ontblote de grote geldbedragen die over en weer werden geschonken aan elkaar. Zo kreeg zij een dure Honda voertuig van haar zus Danielle. Ook was haar een Ford Raptor beloofd.  Aangezien de levering hiervan lang duurde besloot ze dit af te zeggen en daarvoor vijf voertuigen van het merk Toyota Vitz te nemen. Ze had ook al eerder een Toyota Rocco van US$ 55.000 gehad. Ze werd ook verrast door haar zus met een perceel. Zij kreeg verder US$ 2.000 om een ketting te kopen voor de zoon van Danielle. 

Uit de verklaring van Danielle de Kom kwam haar aandeel in deze zwendel naar voren. Ze wilde het gerecht doen geloven, dat zij steeds in opdracht van Moza handelde, hetgeen niet geloofwaardig is nu zij Hoofd Comptabele zaken was op het ministerie en Moza slechts een bode. Ze bevestigde een liefdesrelatie te hebben gehad met Moza en dat hij haar grote geldbedragen gaf. Op vragen van de rechter kon zij niet aangeven waarom zij het niet vreemd vond, dat Moza dit allemaal kon doen. Ze beweerde dat hij ook andere inkomsten had. Zo kreeg zij een pinpas voor haar verjaardag en mocht zij kopen wat zij wilde. Dat liet ze zich geen twee keer zeggen en kocht een bankstel en een auto (Lexus).

Ook is zij meerdere keren naar Combe Markt geweest om gelden te ontvangen.  Moza stelde haar voor aan Koendjbiharie en werd zijn bankrekening gebruikt voor grote stortingen.

Ook beheerde Danielle alle pinpassen en deed zij de transacties. Ook de pinpas van haar broer Mervelino was bij haar en deed zij grote stortingen op zijn rekening waaronder SRD 550.000 en SRD 700.000.

Hierna ging de rechter over tot verdachtenverhoor. Als eerste werd Moza verhoord. Hij gaf aan in opdracht van Danielle te hebben gehandeld. “Ik heb twee Mercedes Benz gekocht met een totale waarde van Euro 400.000. Danielle monitorde mijn rekening.  Ik heb sieraden tot SRD 400.000 gekocht. Ik moest geld omzetten in vreemde valuta.  Ik deed dit via Ramcharan van Ramcharan Slijterij. Hij heeft alle keren geholpen om contact te leggen met Combe Markt.”

Ook bracht Moza een tas vol Euro’s voor Danielle thuis bij haar vader. De rechter zei, dat uit het dossier blijkt dat er Euro 60.000 in die tas zat. Moza heeft een huis gekocht voor Euro 95.000, een bus en twee Toyota Vitz voor zijn vrouw. Hij kocht ook een VW Amarok op naam van een derde en een perceel. Hij zei door Danielle hierin geluisd te zijn.

Koendjbiharie bekende zijn aandeel. Hij stelde zijn rekening beschikbaar en werd er voor het laatst 26 miljoen hierop overgemaakt. Ook de verdachten Megeza en Yoran werden verhoord.

De rechter stelde  het verhoor van de overige drie verdachten uit naar 27 april.

Zowel de Kantonrechter als de Officier van Justitie vroegen zich meermalen af waarom niemand het vreemd vond dat een bode en een ambtenaar zoveel gelden konden uitgeven. 

error: Kopiëren mag niet!