Echtgenoot oud-PvdA-wethouder Reshma Roopram te Barendrecht verdachte in Suri-Change witwasonderzoek

Eén van de verdachten in het witwasonderzoek rond de geldkantoren van Suri-Change blijkt de echtgenoot te zijn van de Barendrechtse oud-wethouder Reshma Roopram. Deze PvdA-prominent, die in 2021 nog in de race was voor het landelijke PvdA-voorzitterschap, is geschokt door de gebeurtenissen. Dit brichten het AD en de website GeenStijl.nl. 

Het onderzoek draait om miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten die dankzij de geldtransactiekantoren van Suri-Change zouden zijn weggesluisd uit Nederland. De familie achter het bedrijf fungeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) jarenlang als ondergrondse bankier.

De politie viel deze week bij zes woningen en twee bedrijfspanden binnen. Vijf mannen werden aangehouden, vier van hen blijven nog zeker twee weken achter de tralies.

Zo ook de 45-jarige echtgenoot van Reshma Roopram. Deze man wordt, net als de anderen, verdacht van betrokkenheid bij op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld. Zijn vier jaar oudere broer zou de hoofdverdachte in het onderzoek zijn.

Roopram laat weten dat de situatie ‘een enorme impact heeft op haar kinderen’. “Ik heb één huis, drie kinderen, een hond en een heel lieve man met wie ik al zeventien jaar gelukkig getrouwd ben. Mijn focus ligt bij hen.”

De Barendrechtse zelf werkte van januari 2011 tot maart 2018 voor Suri-Change. Ze hield zich onder meer bezig met doelgroepen die ‘niet digitaal vaardig’ zijn of geen bankrekening hebben. In diezelfde periode zat ze namens de PvdA in de Barendrechtse gemeenteraad.

Enkele maanden na haar vertrek bij Suri-Change werd ze wethouder. Dat bleef ze vier jaar. 

Wanneer het ondergronds bankieren volgens het OM precies zou hebben plaatsgevonden, is niet helemaal duidelijk. De verdenking is in ieder geval dat Suri-Change vanaf 2017 jarenlang ‘veelvuldig heeft verzuimd om financiële transacties op tijd of überhaupt te melden’ bij de Finance Intelligence Unit (FIU). Het is verplicht om verdachte transacties en overschrijving van meer dan 2000 euro te melden in de strijd tegen witwassen en het financieren van terrorisme.

De oud-wethouder vindt, dat er al een oordeel geveld wordt, terwijl er nog niemand is veroordeeld. Ze benadrukt, oud-oud-dat alle vestigingen van de geldkantoren gewoon geopend zijn.

In totaal legde de politie deze week beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om panden nabij het Scheveningse strand, maar ook om een grote hoeveelheid appartementen in Rotterdam. Aan een van die optrekjes hangt een prijskaartje van 1,1 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!