Vlag politieke groep op Guadeloupe lijkt sprekend op Surinaamse vlag

Guadeloupe, een overzeese regio en departement van Frankrijk in het Caribisch gebied, heeft een bijzondere vlag in haar binnenlandse politiek. Officieel mag het geen andere vlag gebruiken dan de Franse nationale vlag. De Franse ‘driekleur’ is de officiële nationale vlag die op Guadeloupe wordt gebruikt. Maar, naast de Franse vlag wordt vaak een regionaal logo met inscriptie op een wit veld gebruikt als regionale vlag. Daarbij komt het voor, dat de onafhankelijke ‘Volksunie voor de Bevrijding van Guadeloupe’ al jaren een nieuwe nationale vlag gebruikt die sterk lijkt op die van Suriname.

Verzetsgroep

De Union Populaire pour la Libération de la Guadeloupe,(UPLG) is een politieke partij op het eiland, opgericht in 1978 door Lucien Perrutin en Jean Barfleur. Het is een evolutie van de Groupe d’Organisation Nationale de la Guadeloupe  (GONG). Hij vecht voor de onafhankelijkheid van het eiland. Het is de eerste onafhankelijke organisatie op Guadeloupe en werd opgericht om de vakbondskrachten en de separatisten te hergroeperen.

Aanslagen en politiek

In 1982 verzette de organisatie zich tijdens een persconferentie tegen de wet van decentralisatie en tegen wat zij het “Franse kolonialisme” noemde. De onafhankelijkheidsbeweging werd radicaler destijds. In 1983 werden verschillende terroristische aanslagen gepleegd. In 1984 stierven 4 leden van de UPLG bij de ontploffing van bommen die bedoeld waren voor een aanval. In april 1989 staakte de UPLG de gewapende strijd en organiseerde  demonstraties om de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. Sindsdien is de organisatie omgegaan in een politieke groep.

Bij de laatste regionale verkiezingen van 2021 op Guadeloupe behaalde zij geen zetels. De groep behaalde 8.591 stemmen, wat neerkwam op ongeveer 9 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

error: Kopiëren mag niet!