Hoe ontspant de oudere generatie zich – Deel 1 

Afleiding en ontspanning is niet alleen nodig voor de jongere generatie, maar ook voor de oudere generatie. Sommige personen van een bepaalde leeftijd zeggen in gesprek met Dagblad Suriname, dat zij ook eens een keer ontspanning nodig hebben. En zij hebben niet veel meer te doen dan buiten zitten, in de tuin bezig zijn, voor de beeldbuis zitten of koken, bakken en slapen. “Je kan nergens terecht voor een momentje om te ontspannen”, zegt Adel.

“Ook niet om een spel te spelen en of gezamenlijk te zijn. Het is echt om te balen.” Zij is 74 jaar en verkoopt koekjes en ijsjes bij haar huis. “Mijn enige ontspanning is in de tuin bezig zijn, koek bakken en tv kijken. Je hebt die luxe plekken, maar daarvoor moet je ook luxe betalen, zwemmen en al kan ook niet, je moet immers voor dat soort dingen genoeg geld op zak hebben  Ik vind het heel jammer”, aldus Adel.

“Vroeger werden er nog enkele activiteiten gehouden voor ons als oudjes, maar nu heeft niemand tijd. Men heeft nu alleen tijd om het leven zuur te maken van de inwoners van het land. Er worden ook geen kinderactiviteiten gehouden, dan waar zie je  activiteiten voor mij als oma?  Met kleinkinderen nu zitten gaat niet makkelijk met die jongere kinderen. Alles is nu de telefoon of de nieuwe technologie. Ik hou vaak genoeg een gesprek met mijn kleinzoon als hij op bezoek is bij mij, maar ik versta grotendeels helemaal niet waarover hij praat. Alles slaat op game spelen Fortnite, Minecraft, voetbal en dingen van TikTok. Dus daar gaat het ook weer moeilijk”, benadrukt Adel. 

“Met mijn kleindochter heb ik toch weer een andere band. Wij zijn vaak in de tuin bezig of zij doet ook een TikTok-video met mij op de achtergrond. Ik kan niet met die nieuwe generatie hoor, maar ja dat is de enige manier van afleiding of ontspanning.”

Een oudere heer geeft aan, dat hij in de middag vaak wel ontspant door op het balkon te zitten en een biertje te drinken. “Er valt niets te doen, overal zit er gevaar en zolang je denkt om over straat te gaan, moet je ook centjes op zak hebben. Dus ik neem het rustig aan op mijn balkon. In het weekend heb ik wel enkele oud-collega’s op bezoek, maar daarvoor is het gewoon rustig chillen. Zolang ik mij goed in mijn vel voel en niemand stoor, ben ik goed.”

TM

error: Kopiëren mag niet!