Hypocriete regering op regering…

De werkloosheid is nog steeds een issue dat zich op dit moment afspeelt. Vele afgestudeerden zijn nog steeds werkloos, omdat zij nog geen geschikte baan kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Overal zien wij ook oproepen van openstaande vacatures, maar in de meeste gevallen worden deze alleen voor de formaliteit geplaatst. Soms zijn de functie eisen heel hoog gesteld en de salariëring niet marktconform. Dat maakt de sollicitatie oproep minder aantrekkelijk voor de werkzoekenden.

Ook komt het vaak voor, dat er met “names and faces” wordt gewerkt en er uiteindelijk een heel ander persoon aan bod komt die nauwelijks de competenties en vaardigheden bezit. Dit is geen nieuw fenomeen, want bij elke regering die komt is dat te merken. Accommoderen van friends and family.

Dagblad Suriname ging in gesprek met mevrouw Redjokromo die reeds twee jaar geleden is afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij heeft vanaf haar afstuderen op vele plekken gesolliciteerd echter zonder resultaat. Zelfs op plekken waar zij aan alle functie eisen voldoet is zij niet aangenomen. “Ik snap het niet meer. Mijn vriendin en ik hebben bij hetzelfde bedrijf gesolliciteerd. Zij is in het bezit van een MULO-diploma en heeft haar middelbare school niet afgerond. Ze bezit de functie eisen ook niet.. Maar ze is vorig week aangenomen.”

Door het friends and family beleid is alles dus mogelijk. De heer Pultow is afgestudeerd in de studierichting Public Administrations, maar kan ook geen geschikte baan vinden binnen zijn vakgebied. Thans is hij werkzaam als call agent in een callcenter. “Ik heb geen keus om een heel ander werk te doen, want ik kan niet thuis blijven zitten. Ik heb geld nodig om in mijn levensonderhoud te voorzien.”

Elke regering die aanzit wil het werkloosheidscijfer tot een minimum brengen, maar werken direct en indirect ook mee aan het “regelen” van vrienden en familie in de meeste bedrijven. Dat zijn regeringen nu eenmaal… hypocriet.

JM

error: Kopiëren mag niet!