Oog voor veiligheid

Het Korps Politie Suriname wordt door de samenleving op de korrel genomen. Genoteerd werd: “Armoede en de daarmee samenhangende toename van de criminaliteit en gevoel van onveiligheid is een nationaal onderwerp van gesprek. Het door de regering voorgestelde dialoog wisselt hierover van gedachten.”

Hoge idealen

 “Er zijn meerdere redenen waarom de politie de veiligheid en criminaliteitsbeheersing niet goed in de hand heeft. De behoefte en idealen van Suriname zijn hoog, maar omdat het om een klein land met weinig middelen gaat is het niet bij machte om dingen te laten gebeuren zoals moet.”

Geweldspandemie 

“De criminologische wetenschap in Suriname brandt op een te laag pitje om het kwaad van de internationale geweldspandemie aan te kunnen. Kwantitatieve en kwalitatieve capaciteit van het KPS en andere diensten zijn onvoldoende om anno 2023 beschermend te kunnen optreden tegen gevaar. Aan de uitrusting hapert er ook wat.”

Sociaal verschijnsel

“Het is nodig, dat bij de aanpak van criminaliteit men in de huid van de onderwereld kan treden. De wetenschappelijke bestudering van misdadigers, van misdaad als een sociaal verschijnsel en van het strafrechtelijk systeem dient opgevoerd te worden.”

Academische aanpak

“Het is niet alleen nodig om oorzaken en gevolgen van crimineel gedrag te kennen en hoe dit verklaard en voorspeld kan worden. Terrorisme, georganiseerde misdaad, drugszaken, cybercrime, deze en veel meer facetten vragen naar een academische aanpak.”

Oneigenlijke diensten

“Honderden manschappen worden ingezet als beveiligers van regeringsfunctionarissen. De beste voertuigen worden meegenomen. De politie heeft kritiek op het dag en nacht inzetten van haar manschappen voor deze oneigenlijke dienst.”

Beveiliging

“Het KPS is belast met de handhaving van de openbare orde, rust, veiligheid en criminaliteitsbeheersing. Benadrukt wordt dat agenten van politie niet zijn opgeleid voor beveiliging.”

Ketenpartners

“De regering werkt aan een hechtere en betere samenwerking tussen de politie en ketenpartners uit de publieke en de private sector. Het KPS staat achter het regeringsbeleid van samenwerken van de politie met particuliere organisaties en bedrijven.”

Calamiteiten

“De kunst is om in het belang van de gemeenschap een gezonde samenwerkingsrelatie tot stand te brengen. Door een ondoordachte en instabiele samenwerking met de burgers en ingezeten op dit gebied, kunnen in de praktijk grote en levensgevaarlijke calamiteiten ontstaan.”

Emoties

“Een burger onder leiding van een politiefunctionaris heeft vrijwel dezelfde optredens bevoegdheid als waarover de politie beschikt. De praktijk leert ons, dat burgers bij de aanhouding van verdachten of daders zich vaak emotioneel gedragen, naast hun schoenen gaan lopen en/of anderszins in de fout gaan.”

Knap aansturen 

“Het KPS is verantwoordelijk voor haar ketenpartners. Het aansturen daarvan vraagt om bijzondere aandacht. Daarom   dient   elke   samenwerking   tussen   het   KPS   en de private sector knap in elkaar te zitten vooral waar het gaat om de toepassing van dwangmiddelen.”

Burgerparticipatie

 “Criminaliteit is een actueel thema dat behoorlijk maatschappelijk relevant is. Veiligheid is volgens het beleid van de regering niet alleen zaak van het Ministerie van Justitie en Politie, maar van de samenleving. Om de openbare orde rust en veiligheid te waarborgen acht de regering meer burgerparticipatie nodig.”

HD

error: Kopiëren mag niet!