Poetin is van plan tactische kernwapens in Wit-Rusland te stationeren
DOOR JORDI BOU

Het plan van de Russische president Vladimir Poetin om tactische kernwapens in Wit-Rusland te stationeren, zou de eerste keer sinds het midden van de jaren negentig zijn dat dergelijke wapens buiten Rusland waren gestationeerd.
interview voorafgaand aan de uitzending op de Russische staatstelevisie op zondag nieuwe details over een plan dat hij vorig jaar voor het eerst naar voren bracht om Russische wapens te baseren in Wit-Rusland, een nauwe bondgenoot.

Hij zei dat 10 Wit-Russische gevechtsvliegtuigen al zijn aangepast om Russische kernwapens te vervoeren, en dat een opslagfaciliteit voor de kernkoppen op 1 juli klaar zou zijn.

De stap onderstreepte de vastberadenheid van het Kremlin om zijn enorme nucleaire arsenaal te gebruiken om het Westen onder druk te zetten om zijn steun aan Oekraïne terug te trekken.

De Russische president voerde aan dat de inzet niet in strijd zou zijn met non-proliferatieovereenkomsten en dat het zou passen bij vergelijkbare regelingen die de VS hebben met verschillende van hun Europese bondgenoten.

Volgens schattingen van het Centrum voor Wapenbeheersing en Non-Proliferatie zijn er ongeveer 100 Amerikaanse kernwapens – zwaartekrachtbommen in de lucht – opgeslagen in Europa op zes bases in vijf landen, hoewel ze onder de controle van de VS blijven.

error: Kopiëren mag niet!