Verlichting bijna overal aan tijdens Earth Hour

Weinig animo om uurtje in donker te zitten 

“De jaguar heeft jouw geluid ook nodig dus kom naar de Assuria Hermitage High-Rise en brul mee met alle activiteiten!”, zo werd het  jaarlijkse ‘Earth Hour’ gepromoot door organisator Wereld Natuur Fonds Guianas (WWF). Maar, op enkele grote bedrijven na, waaronder banken en hotelwezen, was er vrijwel geen animo in de samenleving om even een uurtje de verlichting uit te schakelen. 

Bij de activiteiten in het Assuria Hermitage High Rise waren enkele honderden participanten. Er werd een ‘Jaguar Trail speurtocht’ van anderhalf kilometer gehouden en er was plek voor een info- en funmarkt. Voorts waren wat standjes ingericht. Om half negen in de avond gingen de lichten uit voor een uur. Maar niet ver van het complex ging het leven normaal door. Mensen hebben immers andere ‘problemen’ aan hun hoofd. 

Earth Hour (ook bekend als Het Uur der Aarde) is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in huis gedurende 1 uur te doven. Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats, in het weekeinde waarin de Zomertijd in Europa en Noord-Amerika ingaat, om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide uitstoot te verminderen. Ook in Suriname worden al enkele jaren door het WWF activiteiten gehouden. 

Maar, door de aanhoudende financieel-economisch situatie in het land neemt de animo om deel te nemen aan Earth Hour sterk af. Daarenboven lijken issues als klimaatverandering en zeespiegelstijging nog weinig indruk te maken op de gemiddelde Surinamer. Daartoe zal er toch wat meer door betrokken organisaties en ministeries aan bewustwordingsactiviteiten moeten worden gedaan.

error: Kopiëren mag niet!