Renate Wouden met staatseer naar laatste rustplaats gebracht

“Iemand als Renate moet je met een lantaarn zoeken”

Renate Wouden-Bhugwandass, voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), is zaterdag 25 maart met staatseer begraven. Iedereen is het erover eens dat Wouden een ‘legacy’ achterlaat en een sterke vrouw is geweest. Zij wordt ook herinnerd als een strijdmakker, schoolhoofd, vakbondsleider bij de Surinaamse Onderwijzersbond, iemand die opkwam voor anderen en iemand die heeft gewerkt aan het versterken van personen en organisaties.

Siegmien Staphorst, voorzitter van NAKS, was een van de sprekers in de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus, die er op wees wat Wouden onder andere via de Nationale Vrouwenbeweging (NVB) op een duurzame wijze landelijk heeft betekend voor vrouwen in Suriname. Van vrouwen in technische beroepen tot vrouwen die een juridische strijd durven leveren tegen huiselijk geweld en seksueel molest op de werkvloer, benadrukte Staphorst. Zij omschreef dit als de zaden waar de NVB en dus ook Renate Wouden aan de basis van hebben gestaan. “Al deze zaadjes heeft Renate helpen leggen, onvermoeibaar.”

Diep respect

Ook voormalig minister van Financiën, Armand Achaibersing, zei diep respect te hebben voor de oprechtheid van Renate Wouden. Ruben del Prado sloot de rij van toespraken af door middel van een ode die hij ten gehore bracht. Hij omschreef Wouden als een uitzonderlijke vrouw en sprak niet in de verleden tijd. “Ik denk dat God een uitzondering zal maken voor Renate. Hij gaat ervoor zorgen dat Renate regelmatig bij ons zal zijn. En dat is precies het doel van het leven van Renate, dat zij altijd bij ons is”, benadrukte Del Prado. 

Pater Esteban Kross van R.K. Bisdom Paramaribo sprak bemoedigende woorden naar de aanwezigen en de volgers online. “Wat we zien gaat voorbij, maar de onzichtbare dingen duren eeuwig”, besloot Kross. Ook drie kleinkinderen richtten een kort woord tot de aanwezigen, waarna de stoet zich, voorgeleid door een koets en begeleid door militairen, te voet naar de Rooms Katholieke begraafplaats begaf.

Iemand die veel met Wouden te maken heeft gehad zegt nog het volgende: “Iemand als Renate moet je met een lantaarn zoeken, zij is een voorbeeld voor alle leiders in dit land, ze was een leider en dat heeft zij haar hele leven waargemaakt.”

RB  

error: Kopiëren mag niet!