Kijk deze week goed! VIJF planeten zullen dinsdagavond zichtbaar zijn in de nachtelijke hemel.

Astronomiefanaten krijgen de kans om naar een zeldzame planetaire parade te kijken op dinsdag, omdat vijf planeten van het zonnestelsel in lijn staan.

Mars, Venus, Jupiter, Mercurius en Uranus zouden kort na zonsondergang op 28 maart zichtbaar zijn in de nachtelijke hemel.

Een planetaire parade vindt plaats wanneer een aantal planeten zich in dezelfde sterrenbeeld bevinden.

Hoewel het niet ongebruikelijk is om twee of drie planeten in de lucht te zien, is een lijn van vijf minder gebruikelijk.

Het gebeurde vorig jaar, en in 2020 en 2016 daarvoor.

Volgens professor Biller: ‘Venus en Jupiter zijn allebei erg helder en gemakkelijk te zien en je hebt ze de afgelopen weken misschien al dicht bij elkaar gezien.

‘Mars is een beetje zwakker, maar nog steeds gemakkelijk met het blote oog waar te nemen. Mercurius begint lastig te worden – je moet op een donkere plek met een vrij uitzicht op de horizon zijn als je Mercurius wilt zien.’

Volgens de senior bijdragende redacteur van Sky & Telescope, Rick Fienberg, zijn enkele planeten misschien ook lastig te zien vanuit de VS.

‘Tenzij je een heldere hemel en een bijna vlakke westelijke horizon hebt, vrij van obstakels zoals bomen of gebouwen, zul je Jupiter en Mercurius niet zien’, zei hij tegen FOX 35.

De planeten worden verwacht in een 50-graden hemelsector te staan, wat betekent dat ze vanuit de aarde dichter bij elkaar zullen staan ​​in een klein gebied boven.

error: Kopiëren mag niet!