Anesthesisten slaan alarm: Sluiting operatiekamers dreigt

De Vereniging van Anesthesiologen Suriname slaat in een brief aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid alarm over het niet voorradig zijn van anesthesiemedicatie. Sluiting van de operatiekamers dreigt hierdoor, aldus de vakgroep.

De vereniging schrijft onder meer, dat “zij op het punt is gekomen om operaties te moeten uitstellen vanwege het niet voorradig zijn van de essentiële anesthesiemedicatie welke centraal worden ingekocht door het BGVS. Het gaat hier vooral om de middelen Isofluraan, Sevofluraan, Propofol en Atropine”.

Ondanks het op tijd aangeven van de dreigende tekorten, zowel vanuit de ziekenhuizen zelf als door de landelijke vakgroep, is de voorraad van bovengenoemde middelen niet aangevuld, zo laten de anesthesisten de bewindsman weten.

“Dit heeft tot gevolg dat de operatiekamers door hun voorraad heen zijn of dreigen te raken. Hierdoor komen belangrijke geplande operaties, zoals kanker- en pediatrische operaties, en zelfs cito operaties in gevaar.

De laatste maanden hebben de operatiekamers moeizaam operaties kunnen afwerken door elkaar onderling uit te helpen.”

Volgens de vereniging is de rek er nu helemaal uit en “zijn we tot het onvermijdelijke punt gekomen om operaties uit te stellen of zelfs de operatiekamer te sluiten”.

De Vereniging van Anesthesiologen Suriname doet een dringend beroep op de verantwoordelijke autoriteiten om zo snel als mogelijk, “maar het liefst vandaag al ervoor te zorgen, dat de voorraden van de essentiële anesthesiemedicatie weer aangevuld worden”. “Opdat belangrijke operaties niet langer uitgesteld hoeven te worden, en erger nog sluiting van de operatiekamers voorkomen kan worden”, zo schrijven de anesthesisten hun alarmerende brief aan minister Ramadhin,

error: Kopiëren mag niet!