Wetswijziging schrapt water van lijst accijnsgoederen

Met de wijziging van de Wet Accijns Alcoholvrije Dranken wordt mineraal water geschrapt van de lijst goederen waarop accijns geheven wordt. Het voorstel tot wijziging van de wet wordt vandaag, dinsdag 21 maat,  in de Nationale Assemblee in behandeling genomen. In de Wet worden tot alcoholvrije dranken gerekend limonade, mineraalwater, vruchten- en groentesap. Het huidig accijnstarief op deze alcoholvrije dranken bedraagt USD 7 per hectoliter, wat neerkomt op USD 0,07 per liter.

Met de wetswijziging zal over geïmporteerd mineraal water geen accijns meer worden geheven. In de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel wordt onder meer aangegeven, dat met de wetswijziging beoogd wordt betaalbare drinkwatervoorziening van goede kwaliteit voor de gemeenschap. 

Consumptie van water is van groot belang voor de volksgezondheid, het welzijn en de welvaart van de samenleving. Water behoort tot de primaire levensbehoeften. De doelen van een betrouwbaar, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig water dat lokaal wordt geproduceerd en gebotteld wijken niet af van water dat geïmporteerd wordt, zo staat in de toelichting van het wetsvoorstel. 

De regering hoopt dat met deze wetswijziging de prijs van water ook daadwerkelijk daalt en betaalbaar wordt. In de Memorie van Toelichting wordt uitgebreid gewezen op het belang van water voor de gezondheid van het lichaam. 

De wijziging van de wet is een kleine, doch producenten en importeurs van gebotteld water er hebben jarenlang op zitten wachten. Alleen om redenen van de gezondheid is de wetswijziging een zeer terechte. Wereldwijd wordt de consumptie van niet-suikerhoudende dranken, zoals mineraal water, gestimuleerd. Suikerziekte en hoge bloeddruk behoort tot de top 3 doodsoorzaken en zijn de meest voorkomende ziekten in Suriname. Vernomen wordt, dat met schrappen van water van de lijst van accijnsgoederen, de staat een bedrag van circa SRD 12 miljoen zal derven aan inkomsten.

SS

error: Kopiëren mag niet!