Tsjaad zet meer dan 400 rebellen levenslang gevangen na de dood van de voormalige heerser.

Meer dan 400 rebellen in Tsjaad zijn op dinsdag levenslang veroordeeld na de dood van de vroegere heerser Idriss Deby Itno, die in 2021 werd gedood, vertelde een openbare aanklager aan AFP.

Na een massa-proces werden zij veroordeeld voor “daden van terrorisme, mercenarisme, rekrutering van kindsoldaten en aanranding van de staatshoofd”, aldus Mahamat El-Hadj Abba Nana, openbaar aanklager van de hoofdstad N’Djamena.

Hij gaf geen gedetailleerd aantal voor de gevangenen, maar zei alleen dat “meer dan 400 veroordeeld werden” tot levenslang, terwijl 24 andere verdachten vrijgesproken werden.

Begin 2021 lanceerde de belangrijkste rebellengroep van het land, de Front for Change and Concord in Chad (FACT), een offensief in het noorden van het land vanuit basis in Libië.

Op 20 april kondigde het leger aan dat marskramer Deby, de ijzeren heerser van de afgelopen drie decennia, was gestorven door verwondingen die hij had opgelopen tijdens de gevechten.

Zijn dood werd aangekondigd slechts een dag nadat hij was verklaard als winnaar van een presidentsverkiezing die hem een zesde termijn gaf.

Hij werd onmiddellijk opgevolgd door een van zijn zonen, generaal Mahamat Idriss Deby Itno, die de leiding had van een 15-koppige militaire junta.

De Genève-gebaseerde Wereldorganisatie tegen Marteling (OMCT) beschuldigde de Tsjadische autoriteiten van samenvattingsexecuties en marteling.

error: Kopiëren mag niet!