Thora Psychologiepraktijk start met praatgroep voor jongeren in Nickerie 

Thora Psychologiepraktijk houdt morgen, zaterdag 18 maart, de eerste bijeenkomst van de supportgroep ‘One Call Away’ in Nickerie. De praatgroep is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 19 jaar. Simone Goodett, psycholoog en founder van Thora Psychologiepraktijk, vertelt in gesprek met Dagblad Suriname, vanwaar het idee is ontstaan. 

Het idee achter de praatgroep

“Het idee is er sedert vorig jaar en is ontstaan door de toegenomen vraag naar mentale hulp voor jongeren in Nickerie. Dit vanuit diverse hoeken, zoals schoolleiders, zorgcoördinatoren, ouders maar ook de jongeren zelf. Dat is bijzonder en wil Thora dus op alle mogelijke manieren op zoek gaan naar oplossingsmodellen om mentale begeleiding te garanderen ondanks de uitdagende situaties. Op grond hiervan zijn ook jongeren in deze leeftijdsgroep benaderd en gevraagd naar hun verlangens/wensen met betrekking tot mentale hulp. Zij konden een praatgroep waarderen en heeft Thora er werk van gemaakt.”

Aan Goodett is de vraag gesteld, waarom de groep ‘One Call Away’ heet. Zij zegt hierop: “De term ‘One Call Away’ is naar voren gekomen tijdens een consult en is mij bijgebleven. Het geeft weer dat mentale hulp 1 telefoontje of 1 bericht, 1 hulpgeroep verwijderd zou moeten zijn. Dat is ons streven en werken wij onvermoeid aan.”

Het belang van jongeren ondersteunen in hun mentale welzijn

Aan Goodett is verder gevraagd waarom het belangrijk is om jongeren te ondersteunen in hun mentale welzijn. Hierop antwoordde zij dat jongeren hun voorkeur hebben gegeven. “Even ontspannen, in een veilige omgeving, met personen van jouw leeftijd kunnen praten over moeilijke of lastige situaties, brengt al verlichting; het is een uitlaatklep en zij kunnen zich identificeren met de groep. Het creëert ruimte voor het inschakelen van verdere deskundige hulp. In deze tijd is het onmisbaar. Onze jongeren hebben ons nodig en wij moeten de mentale hulpverlening voor zover mogelijk naar ze toebrengen.”

Moeilijkheden waarmee jongeren kampen

De psycholoog vertelt, dat uit observaties van de afgelopen 6 maanden te merken is, dat er een toename is van jeugdigen die het leven niet meer zien zitten, geen hoop meer hebben en ten onder gaan door gevoel van afwijzing, onbegrip en prestatiedruk/prestatieangst op school. Dit alles in de ruimste zin des woord. Dit kan resulteren in suïcidale ideaties, depressieve gevoelens en psychosomatische klachten, stelt Goodett. 

De bijeenkomsten zijn gratis

Volgens de psycholoog zijn deze bijeenkomsten gratis, omdat zij de mening is toegedaan, dat personen die momenteel niet in staat zijn de consulten te permitteren, niet uit het oog verloren mogen gaan. “Uiteraard zijn deze groepsbijeenkomsten, geen consulten, maar het kan in ieder geval als buffer dienen. Wij kijken daarom ook uit naar hulp vanuit de Nickeriaanse gemeenschap om deze bijeenkomsten te kunnen blijven organiseren en zo de mentale gezondheid van onze Nickeriaanse jongeren op te schroeven.”

De verwachtingen voor de eerste bijeenkomst

Goodett verwacht, dat deze oproep genoeg jongeren bereikt en dat zij het allemaal willen meemaken. “Het zal vast even aftasten zijn, maar ook dat is helemaal ok. Vragen mogen ook gesteld worden via Whatsapp op 8269706. Ik zie nu al uit naar een geslaagde eerste bijeenkomst”, aldus de enthousiaste psycholoog.

SK

error: Kopiëren mag niet!