Problemen Zuid-Korea en Japan
DOOR DUNCAN MIL

16 maart 2023 – De Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol hebben elkaar ontmoet in Tokio, de eerste top in 12 jaar – te midden van bedreigingen van het nucleair bewapende Noord-Korea.

De leiders van de twee Amerikaanse bondgenoten zeggen dat ze hopen de pagina over jaren van bitterheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog om te slaan. De betrekkingen verslechterden in 2018 nadat het Hooggerechtshof van Zuid-Korea Japanse bedrijven had opgedragen slachtoffers van dwangarbeid in oorlogstijd te vergoeden.

Japan was 35 jaar lang de koloniale heerser van Korea, tussen 1910 en 1945.

Ondertussen vuurde Noord-Korea een ballistische langeafstandsraket af die enkele uren voor de aankomst van Yoon in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan landde.

“Zoals te zien is bij de lancering van ballistische langeafstandsraketten door Noord-Korea vanmorgen voordat ik naar Tokio vertrok, vormt de steeds groter wordende nucleaire raketcapaciteit van Noord-Korea een grote bedreiging voor vrede en stabiliteit”, zei president Yoon.

De twee landen kwamen overeen om een handelsgeschil uit 2019 over hightech halfgeleidermaterialen te laten vallen – een kwestie die hun relatie heeft gehinderd over compensatie aan dwangarbeiders tijdens de 35-jarige bezetting van Korea door Japan, evenals het geval van vrouwen en meisjes die gedwongen werden om te werken. Japanse militaire bordelen.

Tekenen van een doorbraak kwamen vorige week toen Yoon een plan aankondigde voor Zuid-Koreaanse bedrijven om voormalige dwangarbeiders te compenseren.

Seoul zal ook een klacht van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen Tokio laten vallen.

“De ontmoeting van vandaag met premier Kishida heeft een speciale betekenis om de mensen van onze twee landen te laten weten dat de betrekkingen tussen Zuid-Korea en Japan, die moeilijke tijden hebben doorgemaakt vanwege verschillende hangende problemen, op een nieuw startpunt staan”, zei Yoon.

error: Kopiëren mag niet!