Gids voor Amerikaanse militaire drones
DOOR DUNCAN MIL

De MQ-9 Reaper-drone die is neergehaald door Russische “dwingende signalen” – beperkte militaire actie, afgezien van directe agressie – is een van de formidabele reeks Amerikaanse onbemande vliegtuigen.

Een Russische straaljager kwam dinsdag (14 maart 2023) in botsing met de Amerikaanse bewakingsdrone van $ 30 miljoen boven de Zwarte Zee, waardoor deze in internationale wateren moest neerstorten.

John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei dat het “niet ongebruikelijk” was dat buitenlandse actoren dicht bij Amerikaanse vliegtuigen over de Zwarte Zee vlogen, maar wat in dit geval “uniek” was, was hoe “onveilig, onprofessioneel en roekeloos” de actie van het leger van president Vladimir Poetin was.

De piloot op afstand van de MQ-9 bracht het neer nadat Russische Su-27’s brandstof op het vliegtuig hadden gedumpt en een ervan in botsing kwam met de propeller van de Reaper. De botsing is het eerste bekende fysieke contact tussen de legers van de twee naties als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De drone was ’s ochtends opgestegen vanaf zijn basis in Roemenië voor een verkenningsmissie van 10 uur. De Reaper, die op ongeveer 15.000 meter hoogte vliegt, heeft geavanceerde sensoren die vanuit het internationale luchtruim in de door Rusland geannexeerde Krim kunnen turen – een typische missie, zei een functionaris.

Samuel Charap, een senior politicoloog bij de RAND Corporation, beschreef de confrontatie van dinsdag als onderdeel van een patroon van Russische “dwingende signalen” – militaire acties die niet volstaan voor het gebruik van geweld.

Een rapport van RAND Corporation uit 2020 met de titel “Understanding Russian Coercive Signalling” documenteert gevaarlijke Russische activiteiten, hoewel ze niet voldoen aan de agressieve manoeuvres tegen de Reaper-drone.

error: Kopiëren mag niet!