Verkoopster langs de straat: “Schaamte brengt geen geld”

Meedoen met de verkoop van producten is geen schande, maar een oplossing, zeggen enkele personen tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. “Als je meedoet met de verkoop langs de straat moet je je helemaal niet schamen”, zegt Buen. Zij doet al enkele jaren mee met de verkoop en geeft aan, dat je door mee te doen met de verkoop je ook met meer mensen in contact komt. “Het is een oplossing en een manier om op een eerlijke manier je geld te verdienen”, aldus Buen. 

Radha die ook meedoet met de verkoop, geeft aan dat zij zonder werk zat en met de oppas van haar twee kinderen. “Mijn man was de enige kostwinner, maar ik kon die stress thuis niet aan. Mijn man kwam niet uit met de vaste lasten en dan heeft hij nog de zorg van mij en de kinderen. De reden waarom ik thuis ben is, omdat ik mijn werk ook had verloren”, vertelt Radha.

“Ik maakte huizen schoon en door de financiële situatie bij de mensen bij wie ik werkzaam was, hadden zij geen dienst meer nodig en een andere baan in de buurt bij mij kon ik niet vinden. Ik heb talent in bakken, dus dacht enkele maanden terug mee te gaan doen met de verkoop langs de straat.” Radha verkoopt bara, roti, en enkele  andere snacks langs de straat vanuit haar auto. Zij is ook vaak op de markt en aan de Tourtonnelaan. Ik ben eigenlijk een beetje overal, zolang ik geen comfortabele plek of een plek kan vinden waar veel aanloop is en waar de vraag groot is naar wat ik verkoop, doe ik het even zo.” 

Radha zei ook, dat haar man bezig is een kast voor haar te bouwen om haar spullen netjes te zetten voor de verkoop. “Alles is nu op een tafel en de resterende dingen in de auto. Het lijkt niet netjes, maar ik let wel op alles. Ik schaam me niet, ik zie veel familieleden, maar doe gewoon mee met de verkoop. Vaak genoeg sta je alleen in nood, je leert de mensen ook kennen en aan het eind weet jij wat er is en wat je kan doen, dus ik schaam me voor niets en niemand.”

Nu zij nu enkele maanden meedoet met de verkoop helpt zij met het betalen van enkele dingen in het huis. “Ik kan niet veel doen, maar doe mijn best” Ook heeft zij de zorg van de oppas even niet, haar kinderen gaan dagelijks mee om te verkopen of blijven soms met hun vader thuis. Als hij enkele vrije dagen heeft of gaat hij samen met zijn vrouw verkopen. “Van zeven uur in de ochtend tot drie uur in de middag lijkt wel vermoeiend te zijn om in de auto te blijven, maar de kinderen houden zichzelf bezig en ik oefen vaak ook met ze wat educatieve dingen waaronder tellen, lezen, bepaalde dingen verkennen en woorden uiten”, zegt Radha.

“Niet, omdat zij niet naar de oppas gaan moeten zij deze dingen niet leren, over een jaar gaan zij naar school, dus ik moet ze voorbereiden. Ik verdien niet veel, door mee te doen met verkoop langs de straat, maar het is een begin. Je helpt liever een handje in het huishouden of stimuleert je partner op zo een manier, zo maak je die band ook sterk.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!