Velen zien geen toekomst meer in Suriname 

Andrew (25): “Maar, niets is onmogelijk, blijf niet stil zitten”

De huidige situatie in Suriname baart een ieder zorgen. Velen komen tegenwoordig niet meer uit met hun inkomen. Anderen zijn zelfs genoodzaakt  2-3 banen te werken om hun hoofd nog net boven water te houden. Dagelijks raken mensen geconfronteerd met verschillende prijsverhogingen in de winkel. Ook voor pas afgestudeerden is het moeilijk om aanbod te komen op de arbeidsmarkt. 

Dagblad Suriname sprak met de 25-jarige Andrew die pas de middelbare school heeft afgerond en met moeite een baan heeft gevonden na meerdere malen op verschillende plekken te hebben gesolliciteerd. Andrew wenst graag zijn ervaring met de lezers te delen en waar hij nu staat in zijn leven. Hierbij wenst hij de lezers te bemoedigen die hetzelfde ervaren over de huidige situatie in het land.

“Studeren is financieel gewoon niet mogelijk”

Andrew geeft aan, dat hij uit een arm gezin van 3 komt, waarvan zijn moeder alleenstaande is. Zij werkt dagelijks 2 banen en is nauwelijks thuis met het gezin. Dit doet zij alleen om hun hoofd boven water te houden, want ook zij voelt de huidige situatie in het land. Andrew is recent begonnen als productiemedewerker in een bekend productiebedrijf. Hij zou graag verder willen studeren, maar vanwege de hoge studiekosten is hij genoodzaakt eerst te werken en te sparen voor de studie die hij graag zou willen volgen. 

Andrew vertelt, dat hij nauwelijks uitkomt met zijn huidig loon. Hij kan nauwelijks sparen voor zijn studie, omdat hij dagelijks 2 bussen moet pakken om naar het werk te kunnen gaan. Daarnaast helpt hij zijn moeder met de betaling van de nutsvoorzieningen (EBS en SWM) en daarnaast voor enkele basisgoederen om elke dag eten op tafel te kunnen zetten. Zijn salaris is in de meeste gevallen de 2e week al op en dan kijkt hij uit hoe hij aan extra verdiensten kan komen om tot eind van de maand te kunnen overleven. Dit zorgt elke maand voor frustratie en is Andrew vaker gestrest en gedemotiveerd om verder te gaan.

Andrew heeft aan de krant gezegd, dat hij op den duur geen vooruitgang meer zag in zijn leven en kreeg het idee dat zijn leven eerder achteruit ging dan vooruit. 

Gezondheidsklachten 

De situatie is soms zodanig stresserend, dat hij ook gezondheidsklachten begint te krijgen en de hoop wil opgeven, omdat hij alles behalve een toekomst voor zichzelf ziet. Op den duur vraagt Andrew zich zelfs af of het nog zin heeft om in leven te zijn, want niets lijkt te werken voor hem. Hij zit zich vaak af te vragen waar het allemaal mis gaat. 

Op de vraag wat heeft gemaakt, dat Andrew ineens van gedachten is veranderd en nu wel een toekomst voor zichzelf ziet geeft hij als volgt aan: “Ik heb tegen mezelf gezegd:”No mang dit kan niet zo verder. Er moet iets zijn om uit deze situatie te komen. Want ik wil ook eens vrij leven, ik wil ook mijn eigen toekomst bepalen.“

Netwerken

Andrew is research gaan doen en kwam een website tegen die verschillende online cursussen aanbiedt om te werken aan de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. Ook is Andrew naar buiten gegaan om te netwerken met verschillende instanties om zichtbaar te worden en zijn contacten te versterken in de hoop herkenbaar te worden, zodat mensen zijn vaardigheden herkennen en graag met hem in zee willen gaan. Hierdoor kan hij naar zijn zeggen beter werken aan zijn toekomst en zijn loopbaan en eventueel een beter betaalde baan vinden.

“Blijf niet stil zetten, het is niet het einde van de wereld”

Vandaag de dag is Andrew gegroeid in zijn loopbaan en heeft hij wel een toekomst voor ogen. Andrew is thans gegroeid als manager. Dit is te danken aan de verschillende cursussen die hij heeft gevolgd en hebben bijgedragen aan de vaardigheden om te komen waar hij nu is in de functie van manager. Hij voegt erbij toe dat hij gedurende dit heel proces heeft geleerd dat het leven je soms een kans biedt waarvoor je echt hard moet knokken. Als boodschap geeft Andrew aan de lezers mee, dat de huidige situatie in het land geen reden mag zijn om stil te blijven zitten en het geen einde van de wereld hoef te zijn. Hij neemt zichzelf als voorbeeld in deze. Niets is onmogelijk gezien hij zelf uit een moeilijk arm gezin komt, heeft niets hem tegengehouden van zijn toekomst. Door de opgedane kennis heeft hij meer vaardigheden kunnen opdoen  en heeft hij nooit opgegeven voor zijn doelen die hij wilt bereiken. 

Hij heeft aan Dagblad Suriname ook aangegeven, dat hij ook eens op het punt zat om op te geven. Maar, door de juiste attitude en offers te brengen kan hij nu zijn dromen volgen en zijn toekomst bepalen en beter inrichten…. “Blijf niet bij de pakken zitten…. Als ik het kan, kan jij het ook. Laten we elkaar blijven ondersteunen en stimuleren om het beste van ons leven te maken.” 

Andrew hoop met zijn verhaal andere lezers te inspireren en aan te geven dat niets onmogelijk is zolang je niet opgeeft en je door blijft inzetten.

JM

error: Kopiëren mag niet!