Dialoog om de tijd te rekken, het uit te zingen tot de komende verkiezingen

Het rommelig geheel van standpunten door elkaar is een enorme sta in de weg in het nader tot elkaar komen van de bevolking. Om het rumoer te verwoorden zijn vanaf 17 februari uitspraken afkomstig uit alle lagen van de bevolking geselecteerd om een beeld te krijgen van wat er in de samenleving speelt.

Oplossing zoek

“Er is haast geen ziel in Suriname die niet hunkert naar een beter leven. Door nood gedreven roert de samenleving de mond. Iedereen heeft een eigen mening waarbij men moeilijk samen tot een oplossing kan komen” 

Consultatie

“Regering Santokhi heeft een visie, die naar VHP-zeggen tot stand is gekomen na consultatie met politieke partijen, maatschappelijke organisaties en functionele groepen. Het ontwikkelingsplan vereist politieke en maatschappelijk draagvlak.”

Verantwoordelijkheid

”Gewezen wordt naar nationale aanpak en verantwoordelijkheid in het bewerkstelligen van duurzame ontwikkeling die door elke groep en/of individu wordt gedeeld.”

Overleg

“Om te komen tot oplossingen voor de torenhoge problemen waarmee Suriname worstelt, besloten de regering en functionele groepen, wakker geschud door de opschudding van 17 februari, met elkaar in overleg te treden. De gesprekken aangeduid als nationale dialoog, slepen zich achter gesloten deuren voort.”

Functionaliteit

“Er nemen tientallen groepen en individuen deel aan het opgang brengen van een nationale dialoog. Het is opvallend, dat weinig of niets functioneert in het land maar iedereen acht zich functioneel.”

Functionele groepen

“De verdiensten, inbreng, het gezag van bijvoorbeeld het verenigd bedrijfsleven, de georganiseerde vakbeweging, religieuze en andere gevestigde organisaties zijn historisch. Hun functionaliteit is door de jaren heen, binnen en buiten Suriname bewezen. Zij verdienen de loffelijke bijvoeging van functionele groep.”

Iedereen betrekken

“Volgens het concept van de regering wordt zoveel mogelijk getracht om iedereen te betrekken bij het verbeteren van het bestuur en de ontwikkeling van Suriname. Tegenwoordig eist iedereen, hetzij demonstrant, webbouwer, platform oprichter, YouTube publicist en ga zo maar door inspraak tot op het hoogste niveau.”

Rechtspersoonlijkheid

“Sommigen van de groepen die als gesprekspartner van de regering zijn aangetreden zijn pas ontstaan en hebben geen rechtspersoonlijkheid.  Deze personen zijn door niemand gekozen, benoemd of aangewezen.”

Vertrouwen verspeeld

“De zaken gaan als in een krabbenhol. De voorbereidende gesprekken om te komen tot een nationaal dialoog’ vinden achter gesloten deuren plaats tegen de achtergrond van een noodlijdende bevolking die geen uitkomst ziet. Terwijl de heren en dames vergaderen vergaat het volk door honger, gebrek aan zorg en andere misdaden ten onder.” 

Weinig vertrouwen

“Door de tijden heen hebben politici het land verloren laten gaan. De zoveelste regering heeft het vertrouwen van de bevolking verspeeld. Het zijn dezelfde instanties, organisatie personen die de knoop waarin zij Suriname hebben gewerkt proberen te ontwarren.”

Vertroebeld

“De voorbereiding van de nationale dialoog is gaande. De regering en de organisatoren wordt geen rust gegund. Het onderhandelingsklimaat wordt vertroebeld door aanhoudende verhitte discussies en demonstraties.”

Mes op de keel

“De regering krijgt alle problemen van de wereld op het bord. Politie-, penitentiaire ambtenaren-, militairen, leerkrachten, ambtenaren, vakbonden zijn in beroering.  Er worden aanzienlijke salarisverhogingen en secundaire voorzieningen geëist. De regering wordt het mes op de keel gezet.”

Macht en knikkers

“Zij die zich beijveren voor dialoog zijn net eender. De cultuur, denkwijze, emoties, ideeën, methodiek, werkwijze en streven hebben dezelfde grondslag. Iedereen wordt door hetzelfde leefpatroon en begeerte beheerst. Het gaat in principe om macht en het verdelen van de knikkers.”

Belangenverstrengeling

“De deelnemers aan de dialoog hebben meerdere petten op. Er is in menig geval sprake van belangenverstrengeling in de eerste graad. Het zijn familie, vrienden, partners, concurrenten, tegenstanders van elkaar. Zij kennen elkaar uit de politieke en maatschappelijke arena. Het vogels van dezelfde pluimage. Verbaal zijn ze allemaal sterk, maar zijn niet goed in staat om woorden in daden op te zetten.”

Praatclub

“De vertegenwoordigers die de dialoog moeten sturen doen de orale traditie van Suriname eer aan. Het valt op, dat niets op schrift staat. Geschreven motivatie, documentatie, eisen, rapporten, programma- en projectvoorstellen ontbreken. Het is een praatclub.” 

 Tijdrekken

“Dialoog is geen wondermiddel waarmee Suriname uit de modder zal worden gehaald. Het is meer een verdovingsmiddel en een manier om de tijd te rekken, het uit te zingen tot de komende verkiezingen.”

Tot zover voor het moment.

HD

error: Kopiëren mag niet!