Ministerie van TCT promoot op beurs in Berlijn Suriname als toerismebestemming

Onduidelijk wat toerismebeurzen feitelijk Suriname opleveren……

Suriname was 7, 8 en 9 weer op de Internationale Toerisme Beurs (ITB) in Berlijn, Duitsland, vertegenwoordigd en deze keer door Travel the Guianas, Purity Tours, Packed & Ready Travel, SLM, Orange Travel en de SHATA (Suriname Hospitality and Tourism Association). De aanwezigheid op deze beurs moest Suriname meer bekendheid geven onder de internationale reizigers, hetgeen ertoe moet leiden dat meer toeristen Suriname gaan bezoeken. 

Om Suriname op de toerismewereldkaart te plaatsen wordt regelmatig, samen met de private sector, deelgenomen aan diverse internationale toerismebeurzen. Steden die dit jaar vanwege internationale toerismebeurzen zijn bezocht, zijn Utrecht (Nederland), Brussel (België), Milaan (Italië) en in de planning staat voor april Dallas (VS).

Tijdens de beurzen wordt Suriname aan het reizend publiek gepresenteerd onder de slogan “Suriname, the Hidden Treasure of South America”.

Ook wordt meer bekendheid gegeven aan Suriname door de destinatie gids tentoon te stellen en door het uitreiken van Surinaamse snacks en drank.

Het lijkt standaard toerismebeleid te zijn geworden, dat het ministerie Suriname als toeristische bestemming promoot bij allerlei toerismebeurzen, vooral in Europa. Overigens wordt nooit openheid van zaken gegeven wat zo’n aanwezigheid op een beurs in Milaan of Utrecht in Nederland kost?  

Maar, zou het niet beter zijn wanneer Suriname eerst haar toerismebeleid in eigen land op orde heeft? Zou het niet beter zijn om eerst te investeren in een algeheel schoon milieu, een schone omgeving, voldoende hotelcapaciteit, een hersteld Brownsberg Natuurpark, een herstelde weg naar Apoera, goed bereikbare airstrips bij dorpen in het binnenland, voldoende openbare toiletten langs de bekende doorgaande wegen, enzovoorts, enzovoorts.

Suriname aanwezig te laten zijn op allerlei internationale toerismebeurzen is leuk en aardig, maar wat doet de regering nog meer om toerisme naar en in Suriname te stimuleren? Het zogenoemde toerismebeleid lijkt nog steeds niet voor de lange termijn helder te zijn. 

Niet onvermeld mag blijven, dat de lokale toerismemarkt – vooral in het binnenland – financieel toegankelijk moet zijn en worden voor lokale bewoners die ook eens een paar dagen een ressort ergens in het binnenland willen bezoeken.

In een donderdag 9 maart uitgegeven persbericht van het Directoraat Toerisme van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme wordt gesteld: “Naast de facilitering ter participatie van de beurzen, wordt nationaal hard gewerkt aan onder meer wet- en regelgeving, toerismebewustwording, opleidingen en trainingen. Binnenkort zal het bezoek aan de diverse beurzen samen met de private sector worden geëvalueerd en zal er tegelijkertijd een beurzenkalender worden vastgesteld voor de tweede helft van 2023 en de eerste helft van 2024.”

‘Toerismebewustwording’? Wie of wat moeten bewust worden gemaakt. Weet iedereen niet wat toerisme is en wat het kan betekenen voor het land? Vooralsnog lijken toerismebeurzen de enige topprioriteit te zijn in het toerismebeleid….. 

PK

error: Kopiëren mag niet!