TD-veiling haalt SRD 1,5 miljard op, rentepercentages dalen verder

De termijndeposito (TD) veiling van afgelopen woensdag 1 maart heeft een bedrag van ruim SRD 1,5 miljard binnengehaald en tijdelijk uit roulatie gehaald. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een TD-veiling gehouden onder de algemene banken. Het totaal geveild bedrag (OMO-volume) bedroeg SRD 2,2 miljard. 

Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 600 miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 800 miljoen voor het 1-maands en SRD 800 miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

De algemene banken hebben in totaal SRD 188 miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, welke is toegewezen. Voor de 1-maandse TD’s hebben de algemene banken in totaal SRD 547,1 miljoen geboden, welke is toegewezen tegen een rentepercentage van 37,4 procent. Voor de 3-maandse TD’s hebben de algemene banken SRD 887,6 miljoen geboden, waarvan SRD 800 miljoen is toegewezen tegen een rentepercentage van 38 procent. 

De rentepercentages zijn deze week verder gedaald. Sedert het begin van dit jaar vertonen de rentepercentage een dalende trend. In de eerste week van januari lagen de rentepercetages gemiddeld rond de 77 procent. Sedert dien daalden de rentepercentages wekelijks met steeds enkele procentpunten. 

De TD-veilingen als onderdeel van de Open Markt Operatie (OMO) van de CBvS is in juni 2021 geïntroduceerd om overtollige hoeveelheden geld in circulatie “af te romen”. Hiermee wordt beoogd de inflatie onder controle te krijgen en die naar beneden te drukken.

SS

error: Kopiëren mag niet!