Oude cassavefabriek in Para zal gebruikt worden voor verwerking markoesa

De oude cassavefabriek in het district Para zal gebruikt worden voor de verwerking van markoesa tot pulp. Daartoe zal een gedeelte van de fabriek worden afgezonderd en geschikt worden gemaakt voor de verwerking van markoesa. Deze mededeling deed minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onlangs tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee. 

De markoesa zal afkomstig zijn van boeren in de omgeving van Matta. Het ministerie van LVV heeft in 2021 een pilotproject markoesateelt uitgevoerd te Matta. Daarbij werden boeren getraind in de teelt van markoesa. Tijdens het pilotproject is veel ervaring opgedaan, onder andere wat betreft de bemesting. Nu zal worden overgegaan tot een project waarbij te Matta 10 hectare grond zal worden klaargemaakt voor de markoesateelt. Voor de omliggende dorpen zal nog eens 10 hectare worden klaargemaakt en beplant. Het betreft hier een project van de IICA (Inter-Amerikaans Instituut voor Landbouw Samenwerking). Bij dit project zullen ook meer boeren worden getraind in de markoesateelt. De bedoeling is dat de oogst verwerkt zal worden tot pulp voor de productie van sap.

Fabriek gesloopt

Voor wat betreft de cassavefabriek zelf zegt minister Sewdien, dat het gebouw voor driekwart is gesloopt. Alles is weggedragen en wat er nog aan faciliteiten zijn, die staan er verroest en totaal verwaarloosd bij. Voor de verwerking van cassave is de fabriek totaal niet meer geschikt. 

Het ministerie van LVV is nu bezig met de voorbereiding van een project voor het opzetten van een “frozen food” faciliteit. De cassaveteelt zal zich niet meer richten op de productie van cassavemeel. Er zal ten aanzien van de prijs van cassavemeel niet geconcurreerd kunnen worden op de markt. Er is nu daarom gekozen voor ingevroren cassave chips, dat zijn in blokjes gesneden cassave. Voor wat betreft de prijs ervan zal veel beter geconcurreerd kunnen worden op de markt.

SS

error: Kopiëren mag niet!