Rijstboer wijst op oplossingen voor meer productie rijstsector

Het Rijstplatform onder voorzitterschap van Landbouw-directeur Soedeschand Jairam op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). bracht dinsdag 28 februari een werkbezoek aan president Chandrikapersad Santokhi. Het doel van dit platform, dat stamt uit 2022, beoogt verandering te brengen in de rijstsector.  Volgens een rijstverbouwer, in gesprek met Dagblad Suriname, is het goed dat knelpunten binnen de sector zijn besproken. Alleen heeft hij ook nog enkele kritische opmerkingen.

Als eerste stelt hij aan de orde op welke manier de rijstteelt moet worden bevorderd. De verbouwer, Harry, merkt als eerste op, dat er voor een goede bemesting moet worden gezorgd.

“Gebruik meststoffen die rijk zijn aan stikstof en andere nuttige voedingsstoffen om de productiviteit van het telen van rijst te verhogen”, zegt Harry. Daarnaast wijst hij op het belang van het hebben van een goede irrigatie. “Besproei het gewas regelmatig met water zodat een hoge opbrengst kan worden verkregen.”

Maar, hij is ook van mening dat het gebruik van agrochemische producten, zoals pesticiden en herbiciden, ingezet moeten worden. “Daarmee worden plagen en ziekten bestreden”, licht hij toe. 

De landbouwer noemt ook het gebruik van goede zaden.

Deze kwaliteitszaden zorgen naar zijn mening voor een hoge opbrengst. “Die hoge opbrengst kan verder opgekrikt worden als ook de juist landbouwmethoden worden toegepast.”

Zo wijst Harry op het gebruik van moderne landbouwmethoden waaronder tractoren, machines en andere technologie om de efficiency te verhogen.

Land

Een collega van Harry vult aan, dat het duurzaam gebruik van land ook een cruciale rol speelt in de productie van voedsel. Daarbij vraagt hij zich af welke incentives moeten worden gegeven ten behoeve van de rijstteelt.

Hij wijst daarbij op fiscale voordelen die de overheid kan bieden.

“De overheid kan ons boeren helpen door de inkomstenbelasting te verlagen of kwijt te schelden. Maar, we kunnen ook subsidies ontvangen als wij gereedschappen, machines of grondstoffen willen aanschaffen” zegt deze landbouwer.

Harry is het met hem eens. “Laten wij ook denken aan de technische assistentie, want de overheid kan ook technisch assisteren zodat wij meer kunnen en nieuwe vaardigheden leren. Dat gaat ons helpen om meer te produceren.”

Markt toegankelijkheid

Maar, de beide mannen bekijken de zaken ook vooral vanuit de markt toegankelijkheid. Ze wijzen op de mogelijkheden van de overheid om te helpen om de boeren toegang te geven tot de lokale, nationale en internationale markten. “Ze kunnen de import verminderen”, merkt Harry op. Hij is ook voorstander van betere kredietfaciliteiten. In dat geval helpen deze faciliteiten om de teelt activiteiten te vergroten.

Rattenplaag   

De rattenplaag in Nickerie is ook voor Harry een nachtmerrie. Daarom benadrukt hij, dat er geen voedselresten rondom de rijstvelden liggen. “Want dat is een ideale voedselbron voor ratten.” Verder licht hij toe dat de inzet van rattengif en rattenvallen helpen.

“De ratten op de rijstvelden kunnen met vallen worden gevangen en je kan de omgeving voor de ratten onaantrekkelijk maken door ervoor te zorgen dat er geen voedsel, water of schuilplaatsen rondom de rijstteelt beschikbaar zijn voor de ratten.”

Hij sluit dit deel af door te stellen, dat contact opnemen met een professionele rattenbestrijder nodig is als de plaag niet onder controle is te krijgen.

Hectares verhogen

Als laatste punt noemt Harry om de productie te vergroten door het aantal hectares te verhogen middels een aantal technieken. “Je kan het aantal zaden verhogen dat wordt geplant per hectare, je kan irrigatie en waterbesparende technieken gebruiken maar ook bemestingstechnieken.” 

Verder wordt gewezen op gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik van betere rassen. “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld variëteiten met verschillende resistentie tegen ziekten en insecten gebruiken of variëteiten met verschillende vroege of late matures om meer gewassen te produceren in een seizoen” aldus Harry.

Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum ADRON

De landbouwer betreurt het, dat in de periode 2010 – 2020 weinig is geïnvesteerd in ADRON. Deze afbraak heeft ervoor gezorgd, dat de Surinaamse rijstboer nu de rijstzaden moet importeren uit Guyana.

Ook wordt het al te vaak het land binnen gesmokkeld, waardoor er geen zicht meer is op het binnenhalen van slechte kwaliteit van de zaden.

De pogingen met een Maleisische onderneming zijn op niets uitgelopen. Nieuw pogingen worden nu ondernomen door een recente investering in de modernisering van het ADRON-laboratorium. Dat moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van Surinaamse rijst steeds beter wordt.

RB

error: Kopiëren mag niet!