De media bepaalt de sfeer in de samenleving

Technologie haalde de massamedia binnen. De bedoeling van sociale media was, een snel en goed bereik. De mens heeft echter dit gemak misbruikt. Mensen zetten elkaar via dit platform aan tot opruiing en vernieling, er wordt beledigd, vernederd en gescholden, kortom Sociale media ontaardt in iets smerigs.                                                              

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die zich bij al dit negatieve als een vis in het water voelen. Vooral omdat ze niet zichtbaar zijn, durven ze van alles te roepen en te schrijven. Lafheid gaat vaak gepaard met leugens en laster.                                                        

Gelukkig zijn er ook mensen die social media correct, dus op de manier zoals het is bedoeld, gebruiken. Great people talk about ideas and progress; Average people like to complain and small people talk about hurting and destroying.

Mensen verspreiden graag roddels en fake nieuws. Toch kan elk mens zich daartegen beschermen door zelf te bepalen wat hij of zij wel of niet voor waar wil aannemen. Bijvoorbeeld twee creoolse mannen hadden het over de recente rellen. De ene man zei tegen de andere:” Neem maar van mij aan dat nengre o broko na kondre disie. Din tra ras e`wroko en bouw din srefie op, maar een blakkaman kan alleen vernielen, stelen en zijn handje ophouden.” De andere man antwoordde: ” Niet generaliseren brada, je moet zeggen grondmensen vernielen, stelen en zijn niet zelfredzaam, maar plafondmensen hebben fatsoen en bouwen aan zichzelf.” Deze uitspraak kan als de mening van één man worden afgedaan, maar het kan ook als een vaststaand feit via sociale media worden verspreid.                              

Mensen hebben kranten, radio en tv-stations nodig om op de hoogte te blijven van wat er zich in de samenleving afspeelt. Daarom is het zo belangrijk dat media onpartijdig zijn. Men moet kunnen rekenen op hun objectiviteit. Een journalist moet feiten en waarheid publiceren.            

Ik kijk graag naar het Nederlands journaal en het is steeds weer een bron van ergernis om te horen wat die Nederlandse journaliste in Suriname telkens weer aan halve waarheden doorspeelt aan het NOS-journaal. Het NOS-journaal accepteert dit als waarheid en zendt het uit. Het is best irritant om te zien dat dit eenzijdige nieuws over ons land de wereld rondgaat. Nieuws mag positief of negatief zijn, als het maar de waarheid is en niet slechts de mening van enkele kwaadwilligen. Ze zou bijvoorbeeld ook kunnen praten met iemand die de andere kant van de medaille belicht. Recent liet ze een mevrouw zien wiens huis al jaren is verwaarloosd, maar zij wekte met haar verslag de indruk dat deze regering debet is aan die verwaarlozing. 

In Suriname lopen er enkele journalisten rond die niet objectief zijn in hun verslagen. Op dit gebied, kunnen ze een voorbeeld nemen aan de journalisten in Nederland. Die zijn gespecialiseerd op een gebied en publiceren feiten pas na diep onderzoek.                            

Onze journalisten schrijven liever over negatieve dingen dan dat ze op zoek gaan naar positief, stimulerend nieuws, opwinding en sensatie verkopen namelijk beter.  Een goede journalist probeert om beide kanten van een onderwerp te belichten. Hij schrijft bijvoorbeeld over de nare gevolgen van de harde maatregelen voor sommige mensen, maar belicht ook het sociale vangnet, de 9 miljard die zijn besteed aan subsidies voor het volk.                                                                     

De slogan op dit moment in Suriname is:”We`pina, we hebben honger.” Men wil met deze kreet de indruk wekken dat er alleen maar armoede en honger is. Men denkt dat als ze hun gif vaak genoeg, luid genoeg en lang genoeg, spuien, het wel zal worden geloofd en geaccepteerd als een feit. Zij die lopen te schreeuwen, noemen zichzelf activisten. Maar een activist is niet degene die loopt te schreeuwen ‘we`pina’, maar degene die actie onderneemt om zelf iets aan die pina te doen. Kortzichtige en gemakzuchtige mensen volgen liever de meute blindelings dan dat ze zelf de handen uit de mouwen steken.                                                                          

The media are the most powerful entity. They have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent. They control the minds of the masses.                                                 

De media heeft dus macht en van belang is hoe ze die macht gebruikt of misbruikt. Daarom is de media verantwoordelijk voor de sfeer in de samenleving. Door de feiten objectief en naar waarheid weer te geven, kan ze een goede sfeer creëren. Ze kan echter ook debet zijn aan opruiing, uitbraak van rellen, verspreiding van fake nieuws en leed. Een goede of nare sfeer in de samenleving ligt dus in handen van de mens die gebruik maakt van de media.                                          

Social media is a double edged sword, it has the power to do really good, but also the power to hurt.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!