De beerput van de vakbeweging

In het hiernavolgend verslag worden er geen namen van personen, organisaties en/of locaties genoemd omdat het niet de bedoeling is om iets, iemand of een bepaalde organisatie te bekladden.

Etiket

Suriname wordt een spiegel voorgehouden om de zeden en gewoonten die geoorloofd en welvoeglijk geacht worden in beeld te brengen. Het relaas gaat over een situatie, een gedragspatroon, een leefwijze, een kenmerk en nationaal etiket.

Menselijke natuur

De aangeboren geaardheid van de mens dreef een redactielid van uw krant naar het toilet van een vakcentrale. De scheef hangende deur die toegang geeft tot de wc, bestaat uit een paar bij elkaar getimmerde baka planga, met mogelijkheid tot gluren. Er werd een plaatje geschoten van het toilet, dat tijdens een soos van patriotten werd besproken.

Schoonheidsprijs

“De reacties hielden onder meer in: “Dit kleinste kamertje op het complex van de vakcentrale verdient geen schoonheidsprijs maar ik ben erger gewend.”

Schaamte

“Het gros van de openbare toiletten, toiletten in restaurants, overheidskantoren, werkplaatsen enzovoorts zijn veel smeriger. Een nationale schande, waar uit schaamte niet over naar huis wordt geschreven.”

Spetteren

“Je hebt gebruik gemaakt van het damestoilet. Dat zie ik aan de wc-bril. In ons land is het gebruik, dat herentoiletten geen bril dragen. Deze gewoonte heeft te maken met het feit dat mannen het op de rand en niet in het midden doen. Er wordt naar alle kanten, tot op de muren gespetterd.”

Putjesschepper

“Dat damestoiletten er over het algemeen veel en veel beter verzorgd uit zien dan herentoiletten heeft meerdere redenen. Het komt door de toiletmanieren van de man. De schoonmaaksters worden er misselijk en moe van om telkens weer, soms meerdere keren per dag, als putjesschepper te werken.”

Zittend

“Het valt op, dat damestoiletten er frisser uitzien dan die van de mannen. Dit komt niet alleen om het fatsoenlijker toiletgebruik van de vrouw die het zittend doen.”

Vanwege ongemak

“Vrouwen gaan vanwege de ongemakken die daarmee gepaard gaan, buitenshuis veel minder dan mannen naar het toilet. Zij doen hun behoefte voor het uit huis gaan. Deze toiletgewoonte leren zijn van jongs af aan. Je ziet ze altijd richting toilet gaan als de thuiskomen.”

Minder werk

“Daar vrouwen veel minder naar het toilet gaan als zij zich buitenshuis bevinden, vraagt het reinigen en onderhoud van hun hoekje minder werk en schonere werkomstandigheden voor de schoonmakers.”

Vrouwen privaat

“De behoefte van vrouwen om schoon en droog te zitten werkt er onbewust aan mee, dat de schoonmakers die overwegend tot het vrouwelijk geslacht behoren, uit gevoel het vrouwen privaat grondiger reinigen.” 

Vier vierkantjes

“Het is tegenwoordig zo, dat er in toiletten van restaurants, kantoren en ga zo maar door, geen toiletpapier wordt geplaatst. De bezoekers krijgen vier afgescheurde vierkantjes toiletpapier mee als zij een grote behoefte gaan doen.”

Revolutie

“Het niet plaatsen van toiletpapier begon tijdens de revolutie. Alles was duur en schaars. Het toiletpapier werd weggedragen (gestolen) door poepzakken.”

HD

error: Kopiëren mag niet!