Veiligheidsprotocollen belangrijk bij beveiliging luchthaven Zanderij 

Het Platform Beveiliging en Veiligheid Johan Adolf Pengel Luchthaven (PBVJAP), is onlangs in overleg getreden met president Chandrikapersad Santokhi. Dagblad Suriname sprak hierover met Shaquille, luchtvaartexpert verbonden aan de Technische Universiteit in Delft, Nederland. 

Het platform dat vorig jaar geïnstalleerd is, heeft als doel de bevordering van een integrale aanpak van terrorismebestrijding, orde en veiligheid, criminaliteitsbestrijding en grensbewaking. Verschillende actoren die zitting hebben in het platform voerden de afgelopen periode regelmatig overleg. Daarbij zijn ze meegenomen in het burgerluchtvaart proces. “Alle actoren hebben vanuit hun vakgebied en expertise verdere verbeterpunten vastgelegd, die in een rapport aan het staatshoofd gepresenteerd zullen worden”, stelde de Communicatie Dienst Suriname.

Luchtvaartbeveiliging 

De expert zegt: “Er zijn verschillende manieren waarop een luchthaven kan worden beveiligd. Fysieke beveiliging: Dit omvat het installeren van hoogwaardige sloten en beveiligingscamera’s om het beheer van toegangspunten te vergemakkelijken en het verifiëren van identiteiten. Surveillance: Patrouilles met beveiligingsagenten en het gebruik van metaaldetectoren om de luchthavengebieden te bewaken. Beperking van toegang: Beperk toegang tot het luchthaventerrein tot degenen die een geldige vergunning of andere autorisatie hebben. Elektronische beveiliging. Geavanceerde detectie systemen: Gebruik geavanceerde detectiesystemen zoals metaaldetectoren en bewegingssensoren om mogelijke bedreigingen te identificeren. Voorts ook geavanceerde verificatie: Gebruik geavanceerde technologieën zoals biometrische scanners en gezichtsherkenning om identiteitsverificatie te verbeteren.”

Terrorismebestrijding

Hij stelt verder: “Er zijn verschillende manieren waarop terrorismebestrijding, orde en veiligheid, en criminaliteitsbestrijding op luchthavens kunnen worden gedaan. Ten eerste is het belangrijk dat luchthavens de juiste veiligheidsmaatregelen hebben om te voorkomen dat terroristen of criminelen gevaarlijke materialen of wapens meenemen. Dit kan betekenen dat beveiligingspersoneel de bagage en passagiers moet inspecteren voordat ze het vliegtuig instappen. Daarnaast is het belangrijk, dat luchthavens voldoende beveiligingspersoneel hebben om ongewenste activiteiten in de luchthaven te voorkomen. Beveiligingspersoneel kan ook helpen bij het verifiëren van identiteitsdocumenten en bij het voorkomen van het smokkelen van drugs of andere verboden materialen.”

Veiligheidsprotocollen 

Ten slotte is het belangrijk, dat luchthavens hun eigen veiligheidsprotocollen hebben om te voorkomen dat terroristen of criminelen de luchthaven binnendringen. Dit kan betekenen dat bezoekers hun identiteitskaart moeten laten zien of een veiligheidscontrole moeten doorstaan voordat ze de luchthaven binnenkomen, geeft Shaquille aan. 

Er zijn veel internationale veiligheidsprotocollen en standaarden voor luchthavens, waaronder: International Civil Aviation Organization (ICAO), Internationale veiligheidsstandaarden voor luchtvaartuigen (ISARPs), International Air Transport Association (IATA) Security Manual, International Maritime Organization (IMO). Door deze veiligheidsmaatregelen te implementeren, kunnen luchthavens terrorismebestrijding, orde en veiligheid, en criminaliteitsbestrijding effectief bestrijden, besluit de luchtvaartexpert.

error: Kopiëren mag niet!