Wereldreiziger Sewpersad in Afghanistan 

De Surinaamse wereldreiziger Ricky Sewpersad mag terugblikken op een bijzonder reis. Dit keer met een zeer uitdagende bestemming, Afghanistan. De krant kreeg op de volgende vragen reactie van de wereldreiziger. 

Waarom Afghanistan?

Zoals veel volgers vast wel zullen weten, hou ik van avontuur en uitdagingen. Zo heb ik onder andere de zeven wereldwonderen bezocht, bergen beklommen, vulkanen bezocht, skydiven, bungeejumpen en gelopen met leeuwen in Afrika. Naast het feit dat het een uitdaging is, trok Afghanistan me al eerder aan vanwege fr cultuur. Ik ken een paar Afghanen en zij komen heel warm over. Afghanistan wordt alleen maar negatief belicht en ik weet dat er daar ook gewoon normale aardige mensen wonen, dit wilde ik persoonlijk ervaren.

Hoe was je reis ernaartoe?

Het begon bij de visumaanvraag. Het is wel raar dat er een toeristen visum wordt aangevraagd ondanks de huidige situatie daar. De ambassadeur in Den Haag wilde mij persoonlijk spreken. Ik was wel gespannen, maar het was een goed gesprek. Ik moest wel iemand uit Afghanistan kennen die ook garant staat voor mij. Ik kende iemand daar en die zou ten alle tijden met mij zijn. Via Dubai vloog ik alleen naar Kabul. Het was super spannend en bij aankomst was ik wel erg nerveus. Overal gewapende mannen en ik werd wel steeds ondervraagd wat mijn doel van bezoek is. 

Wat zijn je eerste indrukken?

Behalve dat er overal wel taliban controleposten zijn, lijkt het gewoon een normaal leven hier. De mensen leven wel in onzekerheid en dat is duidelijk te merken. Het leven is zwaar daar, maar desondanks zijn de mensen zeer gastvrij. Ze waren heel enthousiast vanwege mijn bezoek en doen alles eraan mij een aangename tijd te bezorgen. De eerste paar dagen moest ik wel wennen aan bepaalde gewoontes, zoals eten en slapen op de grond, andere soort wc’s en de kou. Voel me steeds meer op mijn gemak, mede dankzij de vriendelijkheid van de locals. Verder valt het mij op, dat Afghanistan een heel mooi land is. Van mooie bergachtige landschappen tot mooie centra  in Kabul. Een land dat meer dan 40 jaar in oorlog is en ook nog zo een goede infrastructuur heeft en goed georganiseerd openbaar vervoer, vraag ik me soms af wat er verkeerd gaat in Suriname, dat wij het niet goed doen.

Is er iets wat je minder leuk vind in Afghanistan?

Er is heel veel zichtbare kinderarbeid in Afghanistan. Na verhalen begreep ik ook dat gezinnen kapot zijn doordat bijvoorbeeld de vader is overleden in een oorlog. In dat geval zijn de kinderen genoodzaakt te werken, omdat de vrouwen natuurlijk geen arbeid mogen verrichten. Zo zijn er veel donkere verhalen die ik heb meegekregen. 

Hoe ervaar je je bezoek aan Afghanistan?

Zeer positief, het is een leerzame reis voor mij en een heel ander gevoel om in een land te zijn met zo een bizar verleden. Hier besef ik dat wij blij moeten zijn met de kleine dingen in het leven. Dat doen de mensen hier ook en ze leven per dag. Het familiegevoel is hier nog aanwezig. Families bezoeken elkaar regelmatig, zoals wij gewend waren in Suriname jaren geleden. Samen eten, tijd doorbrengen met elkaar en niet de hele tijd op de telefoon, zijn er paar voorbeelden van. Ook respect tegenover ouderen en gasten is hier duidelijk merkbaar. 

Welke plaatsen doe je nog aan? 

Na Kabul bezocht ik Bamiyan en zal ik doorreizen naar Kandahar. Na een paar dagen in Kandahar zal ik één van de gevaarlijkste gebieden in Afghanistan bezoeken, Helmand provincie. Dit is dan ook de laatste stad dat ik zal aandoen. 

We missen de Surinaamse vlag bij je foto’s, is dit bewust of komt het nog?

Dit is bewust. Natuurlijk heb ik mijn vlag bij me, maar zal er niet mee wapperen hier. De taliban heeft tegen de wil van de bevolking de Afghaanse vlag verbannen. Het lijkt mij dan onbeleefd en respectloos om dan mijn vlag te promoten.

Raad je Afghanistan aan als vakantiebestemming?

Afghanistan raad ik zeker wel aan om te bezoeken, het is een mooi land met vriendelijke gastvrije mensen, maar als je gaat, liever dan rondreizen met een local anders zou ik het niet doen.

Via de Facebook-pagina “Never Stop Exploring” is alles te volgen. Daar schrijf ik blogs met foto’s. Daarna is mijn videoreportage te zien via Halaat nieuws (RBN) vervolgens zijn ze online te zien.

error: Kopiëren mag niet!