Ra-Ni Entertainment & ANYTHING International: 

Geen Holi Phagwa ‘Makhan Chor’ Festival in de Palmentuin 

Op 7 maart wordt het Holi Phagwa feest na ruim 2 jaren Covid-pandemie weer groots gevierd overal in de wereld waar hindoes wonen. Ra-Ni Entertainment & ANYTHING International hadden gehoopt om eindelijk weer na deze 2 zeer trieste jaren het ‘Makhan Chor Festival’ weer opnieuw op te starten in de Palmentuin op 7 maart.

Helaas is er ook voor dit jaar een obstakel waardoor het niet mogelijk zal zijn om dit te kunnen organiseren in de Palmentuin. De VN-organisatie UNESCO is bezig met een grote renovatie/restauratie beurt in de Palmentuin sedert 1 december 2022. Zij streeft  ernaar om de tuin weer op 1 juni open te kunnen stellen voor het publiek.

“Als organisator vind ik het wel heel erg, dat wij dan straks al 3 jaar dit Makhan Chor spektakel niet meer hebben kunnen organiseren. Maar, tegelijkertijd doet het mij heel goed om te vernemen dat de Palmentuin een volledige renovatie ondergaat en ik hoop echt dat alle oude palmen worden verwijderd en nieuwe daarvoor in de plaats worden geplant. Dan maar nog een jaartje overslaan en hopen dat wij volgend jaar deze zeer populaire Makhan Chor wedstrijden weer groots kunnen oppakken in een frisse Palmentuin”, zegt organisator Dinesh Malhoe. 

Dit ‘Makhan Chor’ spel werd in 2013, na ruim 50 jaar, weer geïntroduceerd in Suriname door Dinesh Malhoe, kleinzoon van wijlen Sitarie Malhoe die dit spel in de jaren ’50 en  ’60 op Saramacca Calcutta organiseerde. De herintroductie in 2013 gebeurde heel spectaculair in de Palmentuin door uit Trinidad speciaal overgekomen instructeurs en artiesten. Vanaf 2014 kreeg het Makhan Chor spel een officiële wedstrijdkarakter in Suriname. Sindsdien is het dan ook uitgegroeid tot een nationaal ‘Volksspel’ waarbij alle bevolkingsgroepen van Suriname broederlijk aan hebben meegedaan tot nu toe. Dinesh Malhoe hoopt dit ‘Volksspel’ weer te kunnen organiseren in 2024 waarbij alle bevolkingsgroepen weer, zonder enige rassensentimenten, broederlijk naast elkaar en met elkaar kunnen meedoen met het phagwa feest, welke bekend staat als de meest nationale feestdag van Suriname. 

Het ‘Holi Phagwa Makhan Chor Festival’ is vanaf 2013 tot en met 2020 elk jaar steeds in de Palmentuin georganiseerd onder grote publieke belangstelling. Makhan Chor Groep Commewijne is in 2019 & 2020 de winnaar geworden en hebben nu de ‘Sitarie Malhoe Wisseltrofee’ nog in hun bezit. Pas bij de derde overwinning kunnen zij rechtmatig bezitter worden. Dit wisseltrofee zal dus zeker nog voor een jaar netjes bewaard moeten blijven staan in de etalagekast van Firma Sewnath in Commewijne.

Aan de totale Surinaamse gemeenschap een SUBH HOLI alvast toegewenst namens Ra – Ni Entertainment & ANYTHING International.

error: Kopiëren mag niet!