Is er werkelijk rust als je als SLM miljoenen schuld hebt?

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is tijdens de begrotingsbehandeling deze week ingegaan op de status van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Volgens de minister is de rust er, echter is de SLM pas bezig uit het dal te klimmen. De luchtvaartmaatschappij heeft dus nog een lange weg te gaan. 

Fronzend stelt Frank, dat er nochtans een aantal zaken is die de minister niet weet of de samenleving bewust daarvan onthoud. Frank volgt de ontwikkelingen rond de SLM op de voet en wenste zijn mening te delen via Dagblad Suriname. Hij vindt dat als er gezegd wordt, dat er sprake was van onrust, dat dan ook gezegd moet worden wie in eerste instantie voor die onrust heeft gezorgd. Naar zijn mening is het de politiek die daarvoor heeft gezorgd. 

“De taferelen van voormalig directeur Paul de Haan zijn bekend. We weten ook nog steeds niet wat er precies daar is gebeurd. De minister heeft dus geen overzicht van de schade en hoe groot die was om te kunnen zeggen dat we uit een dal zijn gegaan.”

De kwestie van Prenobe Bissessur is nog niet opgelost en het is nog steeds bij het Openbaar Ministerie. “Voordat de minister zegt dat de SLM uit het dal gaat, moet hij aangeven wat de schuld is van de SLM”, zegt Frank. Het is bekend, dat de luchtvaartmaatschappij ruim $ 70 miljoen aan schulden heeft die zij nog moet betalen. “Is er een schikking getroffen met de schuldeisers? Wat zijn de boeteclausules en de rentes die betaald moeten worden?  Dat de SLM een vliegtuig heeft gehuurd is mooi, maar laat hij vertellen wat zij als huur betalen, wat staat in die overeenkomst en wie zorgt voor het onderhoud en reparatie van die kist?”

Tenslotte vraagt hij zich af vanwaar ze dat geld hebben gehaald om alles te doen, omdat de SLM technisch failliet is verklaard. “De minister komt met halve bewoordingen in de publiciteit. Het is duidelijk, dat hij geen overzicht heeft in hetgeen bij de SLM gebeurt. Want hoe klim je uit een dal, als je een zak met schulden op je rug draagt?”, vraagt Frank zich hardop af in gesprek met Dagblad Suriname.

NK

error: Kopiëren mag niet!