Financiën-minister Raghoebarsing: “Er geen plan-B voor begroting, wel plan-D: Disaster!”

Voor de begroting voor het dienstjaar 2023 is er geen plan-B, maar wel een plan-D dat staat voor Disaster! Dit zei Financiën-minister Stanley Raghoebarsing gistermiddag, vrijdag 24 februari, tijdens de laatste ronde van de debatten in verband met de begroting in de Nationale Assemblee. De begroting is gisteren na enkele wijzigingen door het parlement goedgekeurd met 27 stemmen voor en 12 tegen. 

Met de wijzigingen nemen geraamde inkomsten van de staat met SRD 3 miljard toe en de uitgaven stijgen naar SRD 700 miljoen. De toename aan de inkomstenzijde heeft te maken met de aanvulling van inkomstenverhogende maatregelen. Aan de uitgavenkant zijn op de deelbegrotingen van de diverse ministeries meer middelen opgebracht. Het begrotingstekort dat oorspronkelijk op 3,4 procent was berekend, komt nu met de wijzigingen op 2 procent. 

De oppositionele fracties NDP en de BEP noemen de begroting niet realistisch. Ze hebben er grote moeite mee, dat de wijzigingen die in de begroting zijn meegenomen op het allerlaatste moment zijn voorgesteld. In het bijzonder de inkomstenverhogende maatregelen ontbreken de nodige onderbouwing en toelichting, en zijn naar hun oordeel niet realistisch. De begroting geeft volgens de oppositie geen antwoord op de acute noden van de samenleving.

Niet meer uitgeven dan wordt verdiend 

De begroting waarover in de voorbije dagen is gedebatteerd is voor de regering plan-A en geeft het maximale aan wat de overheid binnen de gegeven omstandigheden aan inkomsten denkt binnen te krijgen, om aan de andere kant het minimale aan uitgaven te kunnen doen. Minister Raghoebarsing benadrukt,dat bij de samenstelling van de begroting is uitgegaan van het basisprincipe dat er niet meer kan worden uitgegeven dan er verdiend wordt. Belangrijk bij het opstellen van de begroting is volgens hem de zorg voor het sociaal beleid en ervoor te zorgen dat de inflatie niet verder wordt aangewakkerd. De minister kan niet meegaan met de bewering, dat er niet in de bevolking wordt geïnvesteerd. Hij noemde onder meer de bedragen die op de begroting zijn opgebracht voor subsidie voor stroom en de sociale voorzieningen. 

De maatregelen die voortvloeien uit de begroting zullen met of zonder het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten worden doorgevoerd. Alleen is het zo, dat met steun van het IMF het een stuk makkelijker zal zijn. 

De begroting is een Surinaamse begroting, en het IMF werkt bij de steunverlening volgens de Financiën-minister daarmee. Deze begroting is voor de regering belangrijk om internationale steun te winnen, en die steun is erg belangrijk, aldus Financiën-minister.  

SS

error: Kopiëren mag niet!