Ingezonden: Armoede te lijf gaan door zelf  te verbouwen of te ondernemen

Sinds 2018 was het duidelijk zichtbaar, dat Suriname en de Surinamers het zwaar zouden krijgen. Alle politici waren hiervan op de hoogte. De regering Bouterse financierde de tekorten van de overheid middels het aantrekken van leningen. Er werd niet bezuinigd en de SRD’s vloeiden rijkelijk in de samenleving. In de DNA wezen onder andere de politieke partijen VHP, ABOP, PL en NPS de regering erop, dat er bezuinigd moest worden. Zij gaven ook aan, dat de Surinaamse bevolking jarenlang in armoede terecht zouden komen. De politieke partij NDP wuifde deze kritiek van de hand en steunde de regering om het slechte economische beleid voort te zetten.

De Surinaamse Way of Life

De Surinaamse overheid en een groot deel van de Surinaamse bevolking hebben sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 niet goed in de spiegel gekeken. Het is toch logisch, dat iedereen, die meer uitgeeft dan hij of zij verdient, in de problemen komt. Jij kunt niet blijven lenen om jouw portemonnee te blijven vullen. Op een bepaald moment zal niemand je geld willen lenen en kan je bepaalde goederen niet meer kopen. De mensen weten dit, maar negeren dit gewoon. De Surinaamse overheid en de meeste Surinamers genieten van het leven en geven meer geld uit, dan er geld binnen komt. Er is een mooie Surinaamse uitdrukking: Eet, drink en maak plezier. De Surinaamse “Way of Life “ moet wel nu in balans worden gebracht. Ombuiging is hard nodig.

Groenten en fruit verbouwen

Vele Surinamers, Surinaamse Nederlanders en andere personen, die in Suriname wonen, verbouwen al groenten en fruit in hun tuinen en percelen. Vele mensen zullen meteen roepen, dat dit al lang bekend is en dat dit niet geschreven hoeft te worden. Dat klopt ook, maar het is belangrijk, dat de inwoners in Suriname, die niets verbouwen, wel erop geattendeerd moeten worden, dat het verbouwen van groenten en fruit een adequaat middel is om de armoede te lijf gaan. Na consumptie van jouw eigen verbouwde groenten en fruit, heb je de mogelijkheid het overschot te verkopen aan de personen, die wel over voldoende geld beschikken. Zie hier de mogelijkheid jouw inkomen te vergroten.

Surinaamse Nederlanders

Vele Surinaamse Nederlanders, die in Suriname wonen, verbouwen groenten en fruit in hun tuinen en percelen. Zij vinden, dat heel fijn. In Almere (een stad in Nederland) hebben vele Surinaamse Nederlanders een tuinkas gehuurd. In de tuinkassen verbouwen zij de Surinaamse groenten. Deze groenten zijn voor eigen gebruik. Een deel van de groenten wordt aan familie, vrienden en Surinaamse toko’s verkocht. Zie hier hoe de Surinaamse Nederlanders het dure leven in Nederland te lijf gaan. De Surinaamse groenten kosten gemiddeld 10 euro per kilo in Nederland. Behoorlijk prijzig. Vandaar dat vele Surinaamse Nederlanders in Nederland zelf planten. 

Zoals aangegeven, de remigranten ( Surinaamse Nederlanders) verbouwen hun groenten en fruit zelf in Suriname. In december 2022 sprak ik in Suriname met enkele remigranten. Zij vertelden mij hoeveel plezier zij hebben bij het verbouwen van groenten en fruit. De mensen, die ik sprak zijn senioren. Het werken in de tuin houdt hen jong. Zij eten elke dag groenten en fruit, die zij zelf verbouwen. Groenten en fruit, die zij overhouden, worden onder de buren verdeeld. 

Surinamers

De Surinamers, die hun groenten en fruit voor eigen gebruik verbouwen, worden geadviseerd hun broeders en zusters op te roepen om zelf te gaan planten. De huidige Surinaamse overheid had vanaf dag 1 van hun aantreden het goede voorbeeld moeten geven en de broekriem fors moeten aantrekken. Dat is niet gebeurd. Nu moet de overheid wel gaan bezuinigen. De staatskas is zeer slecht gevuld. De subsidies moeten afgebouwd worden. Het ambtenarenkorps moet fors teruggebracht worden. De dubbele salarissen van vele personen binnen de overheid moeten nu echt tot het verleden gaan behoren. Dit jaar en volgend jaar zullen ook zware jaren worden voor de bevolking. Dus beste Surinamers, gooi het roer om en ga uw groenten en fruit zelf verbouwen. Ga creatief te werk en start een onderneming. Denk aan het maken van een product of het verlenen van een dienst. U heeft de sleutel van succes in uw handen.

Dennis Lapar

Directeur Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!