Buschauffeurs houden prikactie: “Je komt helemaal niet meer uit”

Buschauffeurs hielden maandagmorgen 13 februari een prikactie in de Dr. Sophie Redmondstraat. Onder andere zijn de chauffeurs het niet eens met het uitgangspunt van de zijde van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), dat het tarief niet verhoogd hoeft te worden, omdat zowel de boot- als bushouders aanspraak blijven maken op de subsidie. De stijging van de benzineprijzen heeft een direct gevolg voor de bushouders. Dit zegt ook bushouder Ramesh. 

Voor een busrit betalen passagiers SRD 8,50, maar ondertussen zijn de brandstofprijzen gestegen. De pompprijs voor ongelode brandstof is per 5 februari gestegen van SRD 27,89 naar SRD 31,05. Diesel kost  SRD 28,49 per liter. Dat was voorheen rond de SRD 24 per liter. Hiermee geven de bushouders aan, dat zij achteruit zijn gegaan in hun inkomsten. Vandaar dat bushouders een tariefsverhoging eisen, naast het deel dat wordt gesubsidieerd.

Ramesh realiseert zich, dat wie twee kinderen iedere dag naar school moet sturen een verdere verhoging zal voelen, maar hij noemt ook de vele kosten die buschauffeurs hebben. “Volgens een calculatie zouden passagiers SRD 15 per rit moeten betalen.” Hij licht toe dat buschauffeurs naast de subsidie de tariefsverhoging nodig hebben vanwege de uitgaven. “Subsidie is alleen voor brandstof, maar een bus bestaat uit verschillende onderdelen”, vervolgt de buschauffeur. Een autoband kost al US$ 150 en een bus rijdt op zes banden, vier achter en twee voor. Bij elkaar US$ 900.

Vernielingen

Los van andere onderdelen zijn er ook onderhoudskosten, vaak veroorzaakt door inzittenden. Ramesh wijst op slijtage, vernieling en bekladding van de stoelen. Het bekleden van een stoel met een plastic laag kost per stoel SRD 500.  

De buschauffeur rijdt dagelijks 3 ritten en als er voorheen dagelijks SRD 300 werd getankt dan is dat nu het dubbele. Chauffeurs moeten ook gelden afstaan aan de boseigenaren. “Ik krijg een volle tank en aan het eind moet ik de bus weer met een volle tank inleveren.” Ramesh hoopt daarom dat de brandstofprijs weer omlaag kan.

Een collega van hem vult aan, dat hij ook rekent op een verhoging van het bustarief. Juist omdat de dagelijkse kosten voor levensonderhoud hoger zijn geworden. Een andere chauffeur op de route Sophia’s Lust, die niet bij naam genoemd wil worden, verlangt naar een zo snel mogelijke oplossing. Hij is voorstander van verlaging van de benzineprijs. “Want je ziet nu duidelijk een verschil aan het einde van dag. Je komt helemaal niet uit”, aldus de chauffeur.

RB

error: Kopiëren mag niet!