Schorsing uitgegeven grondbeschikkingen Sabaku project verlengd

De schorsing van uitgegeven grondbeschikkingen op het Sabaku project in Noord-Paramaribo is met ingang van 1 februari met nog 1 maand verlengd. Dit blijkt uit een schrijven van president Chandrikapersad Santokhi aan alle relevante instanties en instituten, waaronder de notariaten, banken, de hypotheekbewaarder en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Aan hun wordt gevraagd om gedurende de periode van nog 1 maand vanaf 1 februari 2023 geen medewerking te verlenen aan het verder plegen van rechtshandelingen met betrekking tot de uitgegeven percelen van het verkavelingsproject Sabaku Village door de begunstigde grondhuurders. 

President Santokhi heeft per 1 augustus vorig jaar besloten alle uitgegeven grondbeschikkingen van het Sabaku project voor zes maanden te schorsen. Er werd een presidentiële commissie benoemd die de gronduitgifte in bestuursrechtelijke en administratieve zin moet onderzoeken. Dit besluit nam de president nadat er een storm van kritiek vanuit de samenleving en de politiek kwam over de gronduitgifte op het verkavelingsproject door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB).

Er zou merendeels aan vrienden en loyalisten van de partij, waartoe de minister behoort, grond zijn uitgegeven. Ook was bij het algemeen publiek niet bekend dat er een aanvraag voor percelen op het verkavelingsproject kon worden gedaan. De kritiek is ook, dat duizenden in de samenleving al jaren een aanvraag voor een stukje perceel hebben lopen en nog steeds niet in aanmerking zijn gekomen daarvoor. 

Geen rechtshandelingen

In het schrijven aan onder meer de notariaten, banken, de hypotheekbewaarder en de KKF stelt de president, dat de schorsing van de uitgegeven grondbeschikkingen van het Sabaku project per 1 februari zou verlopen, terwijl de overheid meer tijd nodig heeft om weloverwogen maatregelen te implementeren ter oplossing van deze kwestie. In het schrijven wordt een opsomming gedaan van handelingen waar de relevantie instanties en instituten zijn gevraagd geen medewerking aan te verlenen. Die zijn het notarieel opmaken van overeenkomsten, het passeren van akten, het notarieel opmaken van alle overige documenten met betrekking op het voorgaande, het inschrijven/overschrijven van transportaktes of transacties in het Openbaar Register bij MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem) het vestigen van hypotheken op de uitgegeven percelen en het verstrekken van geldleningen aan begunstigde grondhuurders, het inschrijven van statutenwijzigingen van begunstigde rechtspersonen in het Handelsregister, en alle andere mogelijke, niet bij name genoemde, relevante rechtshandelingen. 

Recentelijk is de kwestie Sabaku project weer in het nieuws nadat gebleken is dat er op het verkavelingsproject bouwwerkzaamheden voor woningen worden verricht. 

Daarmee door de media geconfronteerd zei GBB-minister Vorswijk, dat nergens in de schorsingsbesluit van de president staat dat er niet gebouwd mag worden. De bouwwerkzaamheden op uitgegeven percelen wordt volgens de minister gedreven door de grote woningnood van begunstigden.

SS

error: Kopiëren mag niet!