Politiek lijkt nu meer op “Stuivertje verwisselen”

De Nationale Democratische Partij, NDP, heeft het politiek-strategisch dit keer weer goed ingezien. In “de strijd tegen armoede” heeft ze afgelopen weekend de start van hun veldwerk in het ressort Blauwgrond gehad. 

Het is een feit, dat na de VHP de NDP als oude politieke partij de enige grote partij is die de meeste zetels heeft behaald. Veel mensen waren en zijn nog steeds ontevreden over het gevoerde beleid van Desi Bouterse, met name in zijn tweede regeertermijn 2015-2020. Velen zijn van mening dat zijn beleid echt anders had gekund. Dit zorgt er niet voor dat ze de pijn en het verdriet dat ze nu dagelijks ervaren, door naar prijzen van producten en diensten te kijken, vergeten. Veel burgers kunnen zichzelf niet vergeven, dat ze in 2022 bewust hebben gestemd en de dupe zijn geworden van het geloof in een politieke partij die het nu op dezelfde wijze en soms slechter doet als de NDP tijdens de vorige regering. De mensen zijn kort gezegd ontevreden over het gevoerde beleid vandaag de dag.

Samen met de ex-first lady Ingrid Bouterse-Waldring, werd door sympathisanten van de NDP huis aan huis gelopen en de noden van de bevolking in het ressort Blauwgrond aangehoord. Veel burgers hadden juist gedacht dat de voorzitter die “njeh” zou zeggen, zodat ze massaal de straat op zouden gaan, maar dat is juist niet gebeurd. De ex-president heeft het ook dit keer verrassend gedaan. De vraag of de ex-first lady dit keer mee gaat doen aan de verkiezingen komt bij velen in de gedachten. De sympathisanten toonden hun blijdschap in video’s en omhelsden de voormalige first lady met de woorden: “Dies na oen enige firstlady, want we hebben maar een president.”

Strategisch

Wat vele mensen weten van de voorzitter van de NDP, Desiré Bouterse, is dat hij een strateeg is wanneer het komt op het nemen van initiatieven en het uitvoeren van plannen. 

De redactie van Dagblad Suriname wilde ook de meningen van burgers hierover weten en heeft gesprekken gevoerd met mensen die lid zijn van deze politieke partij en anderen die geen lid zijn van de NDP.

De meningen waren verschillend en sommigen kwamen kort gezegd neer op: “Een kwestie van stuivertje verwisselen.” De mensen gaven aan dat dit een van dezelfde strategieën is die de VHP heeft gebruikt om aan de macht te komen. Het land werd niet goed bestuurd door de NDP en ze heeft toen de mogelijkheid gezien om de burgers te overtuigen dat ze het beter zouden doen, de “wo set ing” leuze kwam toen erbij kijken. 

Mensen pinaren anno 2023 en wachten op de verkiezingen

“Het is niet eens meer mensen hebben het slecht, maar mensen pinaren en er moet een oplossing komen”, zegt Robert tegen de redactie, hij is lid van de Nationale Democratische Partij en zegt dat hij erin gelooft dat ze het leven dragelijker gaat maken. Santousha vraagt zich aan de andere kant juist af, of het niet dezelfde mensen zijn die dit alles hebben gecreëerd, en of ze het opzettelijk hebben gedaan om nu witte voetjes te maken, is voor haar nog een vraag.  

Alle politieke partijen bereiden zich op de een of de ander manier nu al voor om de strijd in 2025 te winnen. De burgers worden hierbij nauw betrokken, omdat ze een belangrijke rol zullen vervullen wanneer ze in bij verschillende stembussen staan.

GW

error: Kopiëren mag niet!