“Regering houdt zich niet aan eigen Herstelplan”

Ir. Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten van Suriname (VES) gaf onlangs in een interview met D-TV Express zijn mening over het beleid gevoerd door de regering in twee en een half jaar. Volgens Ramautarsing zit het beleid van de regering vast en het is niet duidelijk hoe hieruit te geraken. Voor hem staat vast, dat de regering zich niet houdt aan het eigen Herstelplan.

Hij stelt, dat zaken zowel op economisch-, sociaal- en monetaire gebied niet lopen. De productie stagneert en er is een groot begrotingstekort. Er is in principe niets gerealiseerd. Tevens gaf hij aan, dat de vier coalitieleden voor hun aantreden op 16 juli 2020 een plan voorgehouden hebben, om zo snel mogelijk uit te voeren. “We zouden sociale pijn lijden, maar binnen een jaar zouden we hieruit komen. We hebben dit al gedaan toen onder kabinet Venetiaan met mannen zoals Hildenberg in 2001 en die crisis toen was in een jaar weggewerkt. Echter werden de argumenten van de economisten genegeerd.”

Nu wordt gezegd dat men het werk onderschat had en dat buitenlandse factoren ertoe hebben geleid, dat zaken zo erg zijn, maar dat noemt hij belazerij. Nu pas roept men de hulp van de VES in. “Toch zijn ze niet serieus, want er zijn al diverse gesprekken gevoerd, te weten twee keer met de president, een keer met de waarnemend minister van Financiën en er wordt alleen om zaken heen gedraaid. We komen nooit tot concrete samenwerking. Want wat ze niet willen is, dat we in de ‘keuken’ gaan kijken en misstanden gaan constateren. Dus komen we maar niet tot werkafspraken.” Volgens Ramautarsing wil de VES slechts het land en zichzelf helpen. “Wij gaan ook dood in die film.”

“Regering voert eigen Herstalplan niet uit”

“Het is een misvatting, dat we in deze situatie zitten, omdat de regering tracht de gewenste tranches van het IMF te halen. Sinds de laatste beoordeling midden februari door het IMF, is gesproken met ze waarbij de regering een voldoende had gekregen. hoewel er aantal zaken niet was gehaald, is er door de vingers gekeken. De regering kreeg het geld in maart in het afgelopen jaar. Echter voert deze regering haar eigen Herstelplan niet uit. Vandaar dat de VES niet mag weten wat de evaluatie is van tussentijdse verslagen die elk jaar door Financiën  worden opgemaakt. Hun eigen projecten voeren ze niet uit om geld binnen te krijgen, maar andere dingen worden wel gedaan. We hebben  kritiek geleverd op het Herstelplan, maar er zaten wel goede dingen in. Maar die goede elementen worden niet uitgevoerd. Bijvoorbeeld waar dat geld verdiend wordt, daar moet je dat geld gaan halen.”

“We laten gewoon geld liggen”

“Onze belangrijkste sector is onze goudsector. Goud is nu op de markt bijna US$ 1.900 per troy ounce, de kostprijs is gemiddeld bijna US$ 1.200 dollar. Kijk maar naar de winstmarge die de producenten maken. Producenten verdienen er dik aan en die zou je een stevige belasting kunnen laten betalen. Die mensen betalen maar 2% belasting en bepaalde betalen helemaal geen belasting, want die mannen opereren grotendeels informeel in die sector.”

“In het Herstelplan staat, dat de belasting voor deze groep gebracht zal worden naar 7%. Alle partijen zijn met dat besluit akkoord gegaan en hebben voor gestemd. Echter is het niet uitgevoerd. Toen is het teruggebracht naar 4¹⁄₂%. Later is weer besloten, dat het gebracht zal worden naar 5¹⁄₂%. Waarom brengen we het niet naar 7%? We laten gewoon geld liggen’, aldus de oud-VES-voorzitter. 

“De minister gaat dan als reden opgeven, dat hij in een coalitie zit wat eventueel kan betekenen dat andere belangen spelen. Echter was beloofd dat deze regering dat niet zou doen en naar ‘s lands belang zou handelen en niet voor een groep.” 

“Goudzoekers machtiger dan de regering”

Ramautarsing vindt dat als de groep goudzoekers zo machtig is, dat je dan het volk maar eerlijk moet uitleggen dat deze groep machtiger is dan de regering, in principe de staat Suriname. “Je kan het geld ook halen bij gronden. Men betaalt erfpacht. In het Herstelplan staat dat er miljoenen uitgehaald kunnen worden wanneer men dit fors gaat verhogen. Maar, ook dit wordt niet uitgevoerd. Terwijl er was gepredikt dat men het anders zou doen. Alle mooie beloften ten spijt in de praktijk blijkt men gewoon een belangenbehartigend groep te zijn”, aldus Ramautarsing.

NK

error: Kopiëren mag niet!