Ravaksur: “De rek is eruit, volk en economie dichtbij ravijn”

Naar aanleiding van de financieel economische situatie in het land heeft Ravaksur donderdag een persconferentie belegd onder de titel ‘De rek is eruit’.

“De regering doet wat men wil. Ons geduld is eruit. We blijven bij onze eisen”, zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47. “Het thema de rek is eruit, is niet zomaar gekozen, omdat de mensen de prijsverhogingen niet meer aankunnen. We worden overspoeld met klachten van onze leden over de verhogingen bij Telesur en SWM”, lichtte hij toe.

Geduld

“Voor wat betreft ons geduld, is de rek er ook uit ten aanzien van het gedrag van de regering.” Berenstein benadrukte, dat de bevolking geen prijsverhogingen meer aankan. Hij zei, dat er een rode draad door het gedrag is waar te nemen. Zo noemde hij als voorbeeld “dat men je zogenaamd laat horen en men daarna toch doet wat men wil”. Hiervan zei Berenstein dat er verschillende voorbeelden zijn. Zo verwees hij naar de inbreng van de maatschappelijke groeperingen in de aanloop naar het herstelprogramma. “Wij hebben structureel gewerkt met deskundigen en zelfs presentaties gehouden en hebben wij erop gewezen dat de bredere schouders de lasten moeten dragen.” Hij merkte echter op, dat de genomen maatregelen steeds de werkende klasse treffen. “De werkende klasse moet de lasten dragen, men weigert om de kapitaalgroepen aan te slaan ondanks talloze voorstellen.”

IMF

Over het Internationaal Monetair Fonds, IMF, in Suriname liet Berenstein weten dat het de keus is van de regering. “IMF heeft aan ons gezegd dat jullie geen financieel probleem hebben maar een verdeel probleem. Dus men moet ons niet meer gek maken met het figuur van het IMF.”

Goud

Over de goudindustrie zei Berenstein, dat het IMF heeft laten weten de wenkbrauwen te fronsen dat goudmaatschappijen in een periode van verhoging van het productievolume en een periode van de verhoging van de goudprijs, dat de inkomsten hetzelfde blijven.

BTW

Een van de vragen van de AVVS de Moederbond aan het ministerie van Financiën is hoe de controle op de BTW zal plaatsvinden. Voorzitter, Errol Snijders wees erop dat de handhaving een samenspel moet zijn tussen de ministeries van Financiën en Economische Zaken. “Het moet all hands on deck zijn”, zei Snijders. Winkeliers zouden nu reeds bezig zijn met het maken van modellen om de consument te bestelen, liet hij vervolgens weten.  “Belangrijk is dat wij gaan voor een belasting, dat is de BTW, als het gaat om de werkers. De loonbelasting moet worden afgeschaft.”

Echte economie

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) zei, dat de regering tal van monetaire en fiscale maatregelen heeft genomen. “Maar die maatregelen hebben weinig te maken met de echte economie.” Hij zei dat men onder de reële economie moet “denken aan mensen, kleine en grote bedrijven, en vooral de mensen die wij vertegenwoordigen, de ‘wrokomans’ en de mensen die gepensioneerd zijn”. Zunder zei ook, dat wanneer je de economie wil aanpakken je moet kijken naar het doel dat je wilt bereiken. ‘Wil je mooie cijfers bereiken of wil je zorgen voor het welzijn en de welvaart van de mensen?”, vroeg hij.

Grote problemen

Over de aanpak van de monetaire en fiscale zaken hield Zunder de aanwezigen voor, dat er op de korte en middellange termijn grote problemen te verwachten zijn “als wij dit beleid gaan voortzetten”. Hij noemde het bedelen overal van mensen als een van de gevolgen. “Dat kan nooit het doel zijn van financieel economisch beleid”, stelde Zunder. Hij noemde de stress waaronder mensen gebukt gaan, maar ook dat overal bedrijven het moeilijk hebben. “En als bedrijven het moeilijk hebben dan hebben vaak ook de ‘wrokomans’ het moeilijk.” Zunder wees ook op het verschijnsel van de afgelopen drie jaar, dat bedrijven sluiten. Hieraan koppelde hij het sociale zekerheidssysteem en merkte op dat wanneer dit faalt, dat betekent dat je “pina creëert”. Hij zei dat de maatregelen die nu worden genomen niet te accepteren zijn.

Bron van deviezen

Zunder wees er vervolgens op dat de bron van deviezen de goudsector is. “Alleen merken wij dat juist daar niets wordt afgeroomd, er wordt voornamelijk van de werknemers afgeroomd.” Hij noemde dat een totaal verkeerde zaak. Ook wordt er geen werkgelegenheid gecreëerd in de economie door de enorme importen. Ondernemers hebben bijna geen kans om te concurreren met de vele merken uit het buitenland. Hij zei verder, dat de maatregelen die nu zijn genomen het volk verder verarmen en dat de koopkracht nog minder wordt. De winkels zullen uiteindelijk genoodzaakt zijn te sluiten. “Dit zorgt voor meer werkloosheid en daarom kan de regering de geplande maatregelen niet nemen”, was de boodschap van Zunder. Hij voegde nog toe, dat dit “de Surinaamse economie en de mensen naar het ravijn brengt”.

De goudindustrie levert niets in terwijl het volk offers moet brengen was de een van de opmerkingen. Ravaksur zegt uitgenodigd te zijn om met de president een onderhoud te hebben, daarbij laten zij weten hun eisen over te zullen brengen.

RB

error: Kopiëren mag niet!