15 jaar Stichting Muziekformatie Swit Firi

De Kawina Muziekformatie Swit Firi van de gelijknamige cultureel/maatschappelijke stichting bestaat op 10 februari 15 jaar. In dit kader wordt het nieuwste zang/muzikaal-nummer getiteld ‘Wan tori de na beresi’, gezongen door Keli Hart en Rodney Frederik, gepresenteerd.

Hulp inroepen

In het lied wordt gedicht over iets dat er speelt binnen de familie. De mensen weten niet wat er gaande is en wat ertegen te doen, hoe de zaak aan te pakken. Om wegwijs te worden gaat men te rade bij de oudere, de wijze, de winti. De bigi sma geeft aan wat er speelt en hoe verder te gaan. Na de openbaring worden er pangi’s omgedaan en van opluchting zingend en dansend verder gegaan.

45-jarig bestaan

De geschiedenis van Swit Firi begon 45 jaar geleden in Krepi (Oude Charlesburg 20). Het begon als de muziekgroep ‘Jong Krioro’ een initiatief van de gebroeders Hart en buurtvrienden, jeugdigen die nog in kinderschoenen stonden. 

Fusie en naamsverandering

In de loop van de jaren is de formatie fusies aangegaan en heeft naamsveranderingen ondergaan. Su Sa Si ging op in Jong Krioro, vervolgens werd het Krepi Krioro om uiteindelijk omgedoopt te worden tot Swit Firi.

De muziekformatie Jong Krioro 15 jaar geleden voor de naamsverandering naar Swit Firi werd doorgevoerd, tijdens een optreden aan de Waterkant.

De muzikanten van morgen

De leden van Swit Firi komen uit Jong Krioro die nog steeds bestaat als jeugdgroep van Swit Firi. Het is een kweekvijver van kawina-muzikanten en zangers. Bijvoorbeeld Keli Hart en Magely Banket die nu deel uitmaken van Swit Firi komen uit deze school. Vandaag dragen zij hun kennis, vaardigheden en ervaringen over aan de kawina muzikanten en zangers van morgen.

Kunst en Cultuur 

Voorzitter Guno Hart van Stichting Muziekformatie Swit Firi geeft aan, dat het overdragen, bevorderen en ontwikkelen van kunst-, cultureel en muzikaal talent onder kinderen het hoofddoel van de muziekformatie is.

Vruchtbaar werk

De voorzitter ziet terug op een vruchtbare tijd: “Niet dat alles van een leien dak is gegaan, maar wij hebben mijlpalen bereikt. Wij zijn gegroeid, hebben tournees gemaakt naar Europa waar wij in Nederland en Frankrijk hebben opgetreden. De Covid-jaren stonden ons is de weg.”

Programma 2023

“2022, het jaar in welke wij voor de tweede keer tijdens het Keti Koti Festival in Nederland hebben opgetreden, is naar tevredenheid afgesloten. 2023 lacht ons tegemoet. Wij zijn volgeboekt voor het eerste kwartaal.”

HD

error: Kopiëren mag niet!